Világ: Blinken az arab világ vezetőivel tárgyalt, a Hamasz nem nézi jó szemmel

Világ: Blinken az arab világ vezetőivel tárgyalt, a Hamasz nem nézi jó szemmel

Az amerikai külügyminiszter találkozott többek között Jordánia, Libanon, Katar és az ENSZ tisztviselőivel. A Hamász üzent neki, hogy ne álljon elő olyan ötletekkel, amelyeket nem lehet megvalósítani.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szombaton Ammánban találkozott magas rangú jordániai és más arab tisztviselőkkel, akik továbbra is dühösek és mélyen gyanakvóak Izraellel szemben. Blinken közel-keleti turnéja egy nappal azután vette kezdetét, hogy Benjámin Netanjahu Izrael miniszterelnöke elhárította Blinken nyers figyelmeztetését, miszerint Izrael elveszíti a reményét a palesztinokkal való esetleges békemegállapodásra, hacsak nem enyhíti a gázai humanitárius válságot.

Jordániában az USA külügyminisztere elsőként Najib Mikati ügyvivő miniszterelnökkel találkozott, akivel arról tárgyaltak, hogyan bizonyosodhatnának meg róla, hogy az Izrael-Hamász konfliktus nem terjed át a régió más országaiba. Megvitatták azt is, hogy Libanonnak sürgősen elnökre van szüksége.

Blinken köszönetet mondott Mikatinak, amiért „megakadályozta, hogy Libanont belevonják egy olyan háborúba, amelyet a libanoni nép nem akar” – mondta Matthew Miller, az Egyesül Államok külügyminisztériumának szóvivője. Miller szerint Blinken arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok milyen erőfeszítéseket tesz a gázai civilek humanitárius segítségnyújtásáért.

Ezután Katar külügyminiszterével találkozott, ám fényképeken kívül találkozójukról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Katar a Hamász legbefolyásosabb tárgyalópartnerévé vált és kulcsfontosságú szerepet játszott a Hamász által fogva tartott túszok korlátozott szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokban, valamint a szervezet meggyőzésében, hogy engedélyezze, hogy a külföldi állampolgárok elutazzanak Gázából Egyiptomba.

Blinken továbbá találkozott a palesztin menekültek megsegítéséért felelős ENSZ-ügynökség vezetőjével is, megköszönve Phillipe Lazzarini és csoportja „rendkívüli munkáját”.

Katar, Jordánia, Egyiptom, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztereivel azonnali humanitárius segélynyújtásról tárgyalt a Gázai övezet számára és a béke mielőbbi visszaállítását sürgette. A Hamász azt üzente Blinkennek a látogatása alkalmából, hogy ne álljon elő olyan ötletekkel, amelyeket nem lehet megvalósítani. Osama Hamdan, a Hamasz egyik szóvivője szerint Gáza jövőjéről a palesztinok döntenek majd, az arab külügyminisztereknek pedig közölniük kell az amerikai diplomatával, hogy „nem tud olyan arab koalíciót felépíteni, amely a palesztin nép ellen szól”.

Blinken vasárnap Törökországba utazik, hogy hétfőn találkozzon Recep Tayyep Erdogan török elnökkel és vezető tisztségviselőkkel. Törökország szombaton bejelentette, hogy Jordánia példáját követve és a gázai helyzet miatt visszahívta izraeli nagykövetét.

HVG