Vállalkozás: Kormányhatóságok azonnal blokkolhatnak majd honlapokat, „ideiglenesen”

Vállalkozás: Kormányhatóságok azonnal blokkolhatnak majd honlapokat, „ideiglenesen”

A kormányhivatalokba olvasztott fogyasztóvédelem, a Rogán Antal alatt működő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a GVH is azonnal blokkolhat honlapokat, ha szabálytalanságot vél felfedezni. A fogyasztóvédelmi bírságok pedig jelentősen nőnek, ha az országgyűlés megszavazza a kormány törvénymódosításait.

A kormány jelentősen egyszerűsítené az online illegális, vagy legalábbis nem legális szerencsejáték-szervezők (praktikusan elsősorban a fogadási oldalak, online kaszinók) elleni fellépést egy, az országgyűlés elé beterjesztett saláta-törvénymódosításban.

Az indoklás szerint a javaslat célja, hogy pénzforgalmi és internetes oldalról is egyszerűbbé, hatékonyabbá váljanak a blokkolás szabályai a hatósági engedély nélküli szerencsejátékok esetében.

(Ami az engedélyeket illeti, jelenleg csak az állami Szerencsejáték Zrt-nek, illetve a Garancsi István és Habony Árpád érdekkörébe tartozó kaszinóknak van ilyenjük. Minden más szerencsejáték-szolgáltató legalábbis a szürke zónában működik.)

Az új szabályok szerint a hatóság az eljárás befejezéséig és

a határozatlan idejű blokkolásra vonatkozó döntés meghozataláig az ideiglenes pénzforgalmi és internetes blokkolást hatósági intézkedésként rendelheti el, azonnal.

A módosítással egyszerűsödne az eljárás olyan esetekben is, amikor a blokkolt honlap tartalma a blokkolás elkerülése érdekében nagyon rövid idő alatt új IP címre/domain névre/aldomainre költözik.

A szerencsejáték-felügyelet a Rogán Antal minisztériuma alatt működő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) része. Az SZTFH elnöke 9 éves mandátummal, gyakorlatilag leválthatatlanul Bíró Marcell volt államtitkár.

A fogyasztóvédelem is szélesebb jogköröket kapna honlapok blokkolására. Erre jelenleg csak akkor van lehetősége, ha más tagállam érintettsége is fennáll, vagyis a fogyasztók érdekeit sértő magatartásnak más tagállamok lakosai is áldozatul esnek. A módosítással a honlapblokkolás intézményének alkalmazására a jövőben más tagállamot nem érintő jogsértés esetén is lehetőség nyílik majd, amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak.

Magyarországon nincs önálló fogyasztóvédelmi hatóság, 2016-ban beolvasztották a kormányhivatalokba.

Blokkolhatóvá válnának a Magyarországra jogosulatlanul dohánytermékeket, elektronikus cigarettákat stb. forgalmazó honlapok is

– a módosítás ezt a jogkört a dohányügyi felügyeletre bízná. Ez is az SZTFH része. A blokkolást a hatóság rendeli el első körben ideiglenes jelleggel hatósági intézkedésként, majd a hatósági eljárás lefolytatását követően határozatában határozatlan időre.

Bővülnének a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapblokkolási lehetőségei:

ha a GVH Versenytanácsa úgy látja, egy honlap tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít meg, akkor elrendelheti a blokkolását.

Ahogy a fenti esetekben, akár azonnal, ideiglenes intézkedésként.

A módosításcsomag a honlapblokkolási jogkörök kiterjesztésén túl egyértelműsíti, kiterjeszti a fogyasztóvédelmi hatóság jogkörét a légitársaságok fölött. Például a fogyasztóvédelmi hatóság egyedi ügyben is kötelezhetné a vállalkozást kártalanítás megfizetésére.

Végül, de nem utolsó sorban a csomag jelentősen növelné a fogyasztóvédelmi bírságok és a piacfelügyeleti eljárások bírságainak összegeit. Jelenleg főszabályként ugyanis 15 000 forint a bírság alsó határa, és csak az elektronikus kereskedelemmel összefüggő, ismételt jogsértésekre ír elő szigorúbb, legalább 200 000 forintos minimum bírságösszeget a jogszabály. Ám

a 100 000 forint alatt kiszabott bírságok nem bírnak elegendő visszatartó erővel.

A fogyasztóvédelmi bírságok új alsó határa ezért 1 millió forintra nőne, míg a felső határ 3 milliárd forintra.

HVG