Orosz, amerikai és brit források is megerősítik, hogy megindult a lőszerszállítás Észak-Koreából Oroszországba

Orosz, amerikai és brit források is megerősítik, hogy megindult a lőszerszállítás Észak-Koreából Oroszországba

Az alapvető részelemek, amikkel dolgoznak például a tüzérségi 152 mm-es, – ugye a NATO verzió az 155 mm-es-, az orosz a Varsói szerződésből visszamaradt standard az a 152 mm-es lőszer az teljes egészében megegyezik az Észak-Koreában gyártottakkal – mondta Koskovics Zoltán a Magyar Hírlap stúdiójában. Az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője hozzátette, ha a háború előtti időszakot vesszük akkor Oroszország és Kína után Észak-Korea redelkezett a legnagyobb tartalékkal ebből a lőszerből. Nyilván ezért pénzt kapnak – fűzte hozzá.

Emlékeztetett, a 155 mm-es lőszer ára a háború kitörése előtt 800-1000 euró között mozgott, ez most 3500 euró, több, mint háromszorosára felment a NATO szabványú lőszer ára, feltételezhetjük, hogy Észak-Korea is jó áron adta el ezeket a lőszereket.

Az üzlet hatásairól elmondta, mivel ÉszakKorea fegyvereket adott el Oroszországnak, diplomáciai támogatásokat is várhat cserébe, Lavrov be is jelentette, hogy Oroszország semmilyen szankciót nem támogat a továbbiakban Észak-Koreával szemben.

A pénz és a diplomáciai támogatás mellett kiemelte, hogy mielőtt Oroszország csatlakozott volna a nemzetközi szankciókhoz, az észak-koreai állam bérmunkaerőt bocsájtott az oroszok rendelkezésére a távol keleti területek fejlesztésére, a fizetést azonban nem az emberek kapták meg, hanem az észak-koreai állam. Arról még nincs információ, hogy ez az együttműködés újra létrejött, de a jövőben ez is megtörténhet, hiszen az oroszoknak fontos lenne a keleti területeinek fejlesztése – húzta alá Koskovics Zoltán.

Az elemző felhívta a figyelmet, a tüzérségi eszközök már hónapok óta érkezhetnek Észak-Koreából Oroszországba, az oroszok még másfél év háborúzás után sem szenvedik hiányát a fegyvereknek.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap