Tech: Akkora az aszály, hogy 2000 éves furcsa kőarcok bukkantak elő a folyóból

Tech: Akkora az aszály, hogy 2000 éves furcsa kőarcok bukkantak elő a folyóból

Akár 2000 évesek is lehetnek azok az emberi arcok és más egyéb alakok, amiket a brazil Amazonas egyik mellékfolyó rekordalacsony vízszintje miatt láthattak meg a kutatók. A régióban az aszály miatt a folyók vízszintje soha nem látott mélypontra süllyedt.

Az állatokat és más természeti formákat is magában foglaló faragványokat a Rio Negro partján találták meg a Ponto das Lajes néven ismert régészeti területen. A kutatók becslése szerint az alkotásokat 1000–2000 évvel ezelőtt készíthették – számolt be róla a The Guardian.

A faragványokat egyszer már látták a tudósok. 2010-ben a folyó vízszintje 13,63 méter mélységűre apadt, aminek köszönhetően előbukkantak az egyébként víz alatt lévő faragványok. Most ennél is rosszabb a helyzet, a Rio Negrón 12,89 méteres vízállást mértek.

© AFP / Michael Dantas

© AFP / Michael Dantas

A szokatlan szárazságot a tudósok az El Niño okozta felmelegedésnek tudják be.

A faragványok mellett a sziklák kinézete arra utal, hogy a helyszínt kőszerszámok előállítására is használták. Carlos Augusto da Silva, az Amazonas Szövetségi Egyetem kutatója szerint van olyan szikla, amin 25 faragványt sikerült azonosítani, és olyan is, amit láthatóan a kőszerszámok előkészítésére, élezésére használhattak.

© AFP / Michael Dantas

© AFP / Michael Dantas

Mindezek mellett több ezer évesnek gondolt kerámiatöredékeket is találtak, amik még abból az időből származnak, amikor a területen nagy bennszülött falvak voltak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG