Az észt miniszterelnök feláldozná országa EU-s forrásait Ukrajnáért

Az észt miniszterelnök feláldozná országa EU-s forrásait Ukrajnáért

Az Európai Unió bővítését „lehetőleg tegnapra” követelők közül a balti országok a leghangosabbak. Észtország még közülük is kimagaslik oroszellenes intézkedéseivel, háborúpárti retorikájával, a szankciók szigorításainak és Ukrajna feltétlen támogatásának követelésével (Ezért különösen kínos az az epizód, amelynek során kiderült, hogy a magát Észtország igazságérzetének tartott miniszterelnök férje közben vidáman üzletelt az oroszokkal).

Arra azonban kevesen számítottak még az észtek közül is, hogy a kormányfő hajlandó lemondani az EU-s forrásokról is Kijev érdekében – írták.

Kallas szerint Észtország készen áll arra, hogy Ukrajna gyors csatlakozása esetén az EU-s költségvetés nettó befizetőjévé váljon, vagyis olyan tagállam legyen, amely többet fizet be az uniós költségvetésbe, mint amennyit kap onnan.

Az észt miniszterelnök ezzel gyakorlatilag lemond a kohéziós alap országának járó összegeiről, amelyek éppen azért érkeznének, hogy a gazdaságilag gyengébb lábon álló tagállamok mihamarabb fel tudjanak zárkózni – magyarázza a portál.

Írta a Magyar Hírlap