Tech: Valami szitává lyuggatta a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszerét, az űrhajósnak azonnal el kellett hagynia a területet

Tech: Valami szitává lyuggatta a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszerét, az űrhajósnak azonnal el kellett hagynia a területet

Az orosz Oleg Kononyenkót bízták meg azzal, hogy állítsa meg a Nemzetközi Űrállomás Nauka moduljának szivárgását, de végül azonnal visszarendelték a fedélzetre, mert rá is került szivárgó folyadékból.

Valami teljesen kilyukasztotta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Nauka moduljának tartalék hűtőrendszerét – számolt be róla az IFLScience. Az ISS orosz űrhajósai még október 25-én indultak űrsétára, hogy kijavítsák a szivárgó alkatrészt.

A kozmonauták még október elején fedezték fel, hogy valami nincs rendben a Nauka modullal. A 2021-ben útnak indított egység külső hűtőrendszerénél szivárgást éreztek a szakemberek, ezért úgy döntöttek, hogy egy későbbi űrséta alkalmával kijavítják a meghibásodást.

Oleg Kononyenko, a Roszkoszmosz űrhajósa szerint a panelen számos lyukat lehet látni, amelyek szélei nagyon egyenletesek, mintha fúrták volna őket – írja a Space.com. Elhelyezkedése kaotikus, nem fedezhető fel mintázat.

A tervek szerint felitatták volna a szivárgó folyadékot, ám Kononyenkónak azonnal visszavonulót fújtak, miután kiderült, hogy az őt rögzítő biztonsági pántjára is került az anyagból. A hevedert az állomásra visszatérve egy zsákban helyezte el, hogy ne szennyezze be vele az ISS belsejét.

Még egy űrsétát kell majd tenni a szivárgás miatt, melynek kiváltó oka továbbra is ismeretlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG