Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

MH/MTI
2023. október 29. vasárnap. 17:28

Elad Goren elmondta, közös izraeli-amerikai-egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél.

A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő lévő szervezeteihez kerülnek – közölte.
   
A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre „a szükséges mérték alatt van”, ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.
   
Az izraeli hatóságok egyúttal kiemelték, hogy a térségben nincs hiány élelmiszerből.
   
Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt közölte, aggodalomra ad okot, hogy az izraeli hatóságok a Gázában található al-Kudsz kórház evakuálására szólították fel a Palesztin Vörös Félholdat.
   
„Lehetetlen evakuálni egy betegekkel tele kórházat anélkül, hogy ne sodornánk veszélybe a pácienseket” – szögezte le az X közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Írta a Magyar Hírlap