Tech: Új felhő hálózza be Európát, és ez csakis innen érhető el

Tech: Új felhő hálózza be Európát, és ez csakis innen érhető el

Független, európai és csak az Európai Unióban elérhető felhőszolgáltatást indít az Amazon Web Services (AWS).

A vállalat bejelentése szerint az AWS European Sovereign Cloud fizikailag és logikailag is elkülönül a meglévő AWS-régióktól, ugyanakkor azokéval azonos biztonságot, rendelkezésre állást, valamint teljesítményt nyújt minden európai, a szigorúan szabályozott iparágakban és a közszférában tevékenykedő felhasználó számára.

Az új szolgáltatása üzemeltetése és támogatása kizárólag az EU-ban székhellyel rendelkező AWS-alkalmazottak ellenőrzése alatt áll.

A felhőszolgáltatás lehetővé teszi, hogy a felhasználók az általuk létrehozott összes metaadatot (többek közt az AWS futtatásához használt szerepköröket, jogosultságokat, konfigurációkat) az EU-n belül tartsák, és saját számlázási, illetve a felhasználást mérő rendszerrel rendelkezzenek.

„Több mint egy évtizede dolgozunk együtt a kormányokkal, a különböző szabályozó testületekkel Európa-szerte, hogy megértsük és teljesítsük a kiberbiztonság, az adatvédelem, a lokalizáció, valamint a digitális szuverenitás vonatkozásában felmerülő változó igényeket. A megoldásunkkal a partnerek Európa-szerte nagyobb választási lehetőséget kapnak az általuk igényelt működési függetlenség eléréséhez, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük a milliók által ma is használt felhőszolgáltatások terén” – mondta Max Peterson, az AWS Sovereign Cloud alelnöke.

[embedded content]

Az AWS European Sovereign Cloud több rendelkezésre állási zónát kínál majd. Azaz olyan infrastruktúrát, amely különálló földrajzi helyeken helyezkedik el. Kellő távolságban ahhoz, hogy csökkenjen a kockázata annak, hogy egyetlen esemény hatással legyen a felhasználók üzletmenetének folyamatosságára. Egyúttal elég közel ahhoz, hogy alacsony késleltetési időt biztosítson a több rendelkezésre állási zónát használó, nagy rendelkezésre állást biztosító alkalmazások számára.

A tájékoztatás szerint minden egyes rendelkezésre állási zóna független áramellátással, hűtéssel és fizikai biztonsággal rendelkezik, valamint redundáns, rendkívül alacsony késleltetésű hálózatokon keresztül kapcsolódik egymáshoz.

Az AWS jelenleg világszerte 102 rendelkezésre állási zónával, 32 földrajzi régióban működő felhőszolgáltatás kínál. Tervben van további 15 rendelkezésre állási zóna és öt AWS régió elindítása Kanadában, Németországban, Malajziában, Új-Zélandon és Thaiföldön.

Az AWS európai infrastruktúrája jelenleg nyolc AWS régiót foglal magában Frankfurtban, Írországban, Londonban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban, Spanyolországban és Zürichben, valamint több mint 120 tartalomelosztó hálózati (CDN) jelenléti pontot 19 európai tagállam több mint 25 városában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG