Találd meg a belső iránytűd, hogy a saját utadat járhasd

Találd meg a belső iránytűd, hogy a saját utadat járhasd

Mi volt az első élményed, ami a spiritualitás irányába indított el? 

Nagyjából 10 évesen került a kezembe az első komolyabb, ilyen témájú könyv, Szepes Mária Vörös oroszlán című kötete, amely egy számomra igazán izgalmas, más világról szólt, melyet magadnak kell felfedezned, megtalálnod. Szepes Máriára, mint spirituális nevelőanyámra tekintek, az ő hangja, gondolatisága nagyon megragadó volt számomra, nagyon a lelkemhez szólt.

Aztán később a kvantumfizika kezdett érdekelni, sokat foglalkoztam a csillagászattal és az egyiptológinak annak a részével, ami a titkos tudást hirdeti, minden olyannal, amivel a főpapok foglalkoztak, hogyan gyógyítottak. Majd a kezembe került egy kínai orvoslással foglalkozó könyv, amely hozta magával a Tai Chi-t és mindenfelé egyéb mozgásformát, melyekből jött a Zen kultúra és a tibeti tanítások. 

18 éves lehettem, amikor találkoztam Patanjali* írásokkal és ez annyira megragadott, hogy éreztem, hogy ez a kultúra, ami a legjobban hív és, ami számomra a legtisztább. Azt gondolom, hogy a klasszikus jógik szabályrendszere sokkal szigorúbb, mint amit be tudunk fogadni, de a jóga filozófia 8 ágát érdemes lenne megtanulni és elfogadni a teljesebb élethez vezető úton.

Mindig is az utamat kerestem ezen a vonalon, hogy hol találom meg magam, mi az én feladatom. Érdekes volt, hogy az életem során mindig olyan feladatokat kaptam a sorstól, ahol nagyközönségnek kellett beszélnem és olyan gondolatokat közvetítenem, ami nem az enyém teljes mértékben, hanem úgy érzem sokkal magasabbról jön, csatornának éreztem magam és abban hiszek, hogy nem hiába talált meg a média engem, ilyen szempontból te magad is médiummá válsz, ha tudsz kommunikálni nagyon sok ember felé.  Ez egy feladat, egy vállalás is, ami a jógának is a része, hogy meg kell tudnod magadról, hogy mi a vállalásod, mi a feladatod az életben, amit neked a legnagyobb minőségben kell végezned.

Hogyan váltál az Indiai Köztársaság Nagykövetségének Jóga nagykövetévé és milyen feladatokkal jár ez a megtisztelő cím? 

Szerintem az egy nagyon fontos dolog, hogy a jógát a hazájában kell megélni. Ez egy érdekes kötődés mert alapvetően a keleti kultúrához jól kapcsolódom, nagyon otthon érzem magam ebben a közegben, a család és a közösség értékeiben hiszek, a materialista világ eléggé eltörpül amellett, hogy ezek az emberek mennyit foglalkoznak azokkal az értékekkel, amik sokkal magasztosabbak, amik sokkal boldogabbá tehetnek.

Az indiai nagykövetség felismerte bennem, hogy filozófiaként tekintek a jógára emiatt úgy gondolták, hogy megtisztelnek ezzel a titulussal és azóta minden évben a jóga világnapján együtt szoktunk ünnepelni, több rendezvényre elmegyek, én magam is tartok jógát, mindezt egy szíves vállalásként teszem.

Melyik a kedvenc jóga típusod, amelyiket a legtöbbet gyakorolod és miért?

Nem vagyok annyira a dinamikus jóga híve, azt inkább sportnak tartom, mint elmélyülésnek, ezért leginkább hatha jógázni szeretek. Véleményem szerint fontos, hogy a pózokban tényleg el tudjunk  engedni, kilazuljon az izomzatunk és elkezdődjön az áramlás és ezt az élményt minél hosszabb ideig éljük meg, közben pedig felfedezni, hogy a légzés milyen sokat segít abban, hogy teljesen el tudjunk engedni mindent, én ebben hiszek.

Mit javasolnál azoknak, akik azért nem lépnek rá a jóga matracra, mert úgy érzik nem elég flexibilisek, nem érzik elég magabiztosnak magukat a gyakorlás elkezdéséhez? 

Sajnos a mai populáris média ebbe az irányba viszi el a jógát, azt sugallva, hogy csak akkor vagy jó jógás, ha elképesztő pózokat tudsz felvenni. 

Én abban a jógában hiszek, ami leginkább a légzésről szól és a légzést követő mozdulatokról. Ha a tested nem enged, akkor nem erőltetjük meg.Soha nem vagyok az erőszak híve, mindig a finomságot és eleganciát képviselem és megpróbálok elzárkózni az agresszivitástól, nem azt mondom, hogy nem lehet védekezni, de az ember elsőre ne ezt alkalmazza.  Jóga közben is ennek a gyakorlását preferálom, hogy ne okozzunk fájdalmat magunknak, ez nem azt jelenti, hogy ne is erőltessük meg magunkat, hogy ne hozzuk ki magunkból a legjobbat, hanem azt, hogy addig csináljuk azokat a mozdulatokat, ameddig belülről jónak érezzük és meg tudjuk élni annak az örömét is, ha csak egy kicsivel többet csináltunk aznap, annak a picinek is tudjunk nagyon, tiszta szívből örülni, mert az is egy nagyon nagy lépés volt számunkra.

Szerintem azért kerülnek erre az útra az emberek mert már mindent kipróbáltak. Én mindenkinek azt szoktam javasolni, aki azt gondolja, hogy nem a gyógyszerek és a durva terápiák fognak rajta segíteni,  forduljon a meditációhoz és a jógához. Elég akár fekve lenni egy szőnyegen is és egy-két nyújtó mozdulatot megcsinálva is át lehet úgy szellemülni, hogy megtisztítja a lelkét rengeteg negatív érzéstől, gondolattól, miközben a mozgás felszabadító érzését is érezhetjük. 

Nagyon sikeres vagy, számos vállalkozás mellett színésznőként, producerként is dolgozol, szerinted mennyiben járul hozzá a holisztikus életmód, a meditáció és a jóga rendszeres gyakorlása a sikereidhez?

A spiritualitás elég sok formáját gyakorlom, hiszek abban, hogy mivel energiákkal működünk és mi magunk is energiák vagyunk azokat a kérdéseket, amelyekre szeretnénk választ kapni fel tudjuk tenni és meg is tudjuk kapni a választ rá belülről és fentről is kapunk hozzá segítséget, ha nyitottak vagyunk rá. 

Szoktam javasolni minden üzletasszonynak és fiatal pályakezdőknek, hogy használják a belső hangjukat, ezt a belülről jövő érzést, mert azt kell felerősíteni! A légzésnél is azt kell erősíteni, hogy a rekeszizom és az alatta lévő izmok, hogyan rezonálnak be, hogyan reagál a testünk bizonyos érzésre,  gondolatra, mert az utat mutat számunkra, ha megtanulunk hallgatni rá.

Szóval az én életemben biztos, hogy teljes mértékben hozzájárul. Sokszor felteszek magamnak kérdéseket és meg is kapom rá a választ, egy belső iránytűt kell követnünk, hogy valóban a saját utunkat járjuk és akkor tudunk adni a környezetünknek és önmagunknak is, ha megtaláljuk ezt és beáll akkor egyszer csak érezzük, „ez az, ez a jó irány” : ebben vagyok jó, ebben lehetek sikeres, ezzel adhatok a közösségemnek, ebből tudok pénzt keresni úgy, hogy másokat sem fogok megfosztani dolgoktól, tehát úgy veszek el, hogy közben adok. Ez nagyon fontos dolog ebben az életmódban, szemléletmódban. 

Salamon király energiájában hiszek, azaz abban, hogy az anyagi jólét nagyon jól megfér a spiritualitás mellett, sőt a kettő együtt kellene, hogy működjön, hogy a belső értékeinkkel képviseljük a külső értékeinket és ne fordítva, próbáljuk takarni a külső értékeinkkel a belső hiányosságainkat.

 Én mindenkinek azt szoktam javasolni, aki azt gondolja, hogy nem a gyógyszerek és a durva terápiák fognak rajta segíteni,  forduljon a meditációhoz és a jógához.

Én mindenkinek azt szoktam javasolni, aki azt gondolja, hogy nem a gyógyszerek és a durva terápiák fognak rajta segíteni,  forduljon a meditációhoz és a jógához.

Fotó: Csősz Boglárka

Azoknak, akik még csak barátkoznak, ismerkednek a holisztikus életmóddal, nekik elsőre soknak tűnhet, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni, hogy ezt az ember magáénak érezhesse, szerinted mik lennének azok az alapvetések, amiknek a napi életbe való beiktatásával el tudnak indulni az úton?

Szerintem , ha valaki szereti a Youtube-ot nézegetni akkor azt mondanám, hogy egy-egy olyasfajta zenével, ami kicsit keleties hangzású,kezdjen el meditálni, úgy meg tudja tapasztalni ezt az érzést, mert el fogja vinni a zene, a kellemes hangulat, egy nyugodtabb állapotba fog kerülni. 

Szóval az első szerintem a zene ami magával ragadja az embert és belülről érezni fogja, hogy most le akarok ülni egy pillanatra, be akarom csukni a szemem, ebből következik, hogy le akarok feküdni a matracra, lehet, hogy ki akarom nyújtani a lábam, megnyújtóztatni a testem. ezek az érzések indítják be az emberbe azt, hogy pár percre megpróbáljon magába szállni a gondolataival, meg 1-2 gyakorlatot, pózt kipróbálni. Szerintem nem szabad egy órás jóga órával kezdeni, ha még soha nem próbálta, mert frusztrálódni fog, fájni fognak a végtagjai, főleg, ha nem is sportolt. 

Én inkább azt szoktam javasolni, hogy a friss jógások próbáljak ki egy 10-15 perces mozgást, majd miután belelendülnek utána jöhetnek  a 40-45 perces órák is már és így tovább. Tehát először a meditációval és a jógával érdemes kezdeni.
 

Most október 31-én a Wellbi.hu által kerül megrendezésre a Holisztikus nap a Lurdy házban, melyen te is tartasz előadást, illetve jóga órát. A rendezvény fő előadója dr. Dorjee Rapten Neshar, a Tibeti Dalaii Láma Institue főorvosa, aki több, mint 30 éve különböző gyógymódokkal sikeresen gyógyít, akár olyan embereket is, akikről a hagyományos orvostudomány már lemondott. Azok számára, akiknek új a téma miért ajánlanád, hogy el látogassanak az előadásokra és milyen újdonságokat tudhatnak meg azok, akik már a holisztikus szemlélet szerint élik az életük?

Ez egy igazán különleges esemény lesz, Dr Dorjee sok újdonságokat fog mondani minden egyes hallgatójának, ő a gyógynövényekben hisz, a természet erejében és én is abszolút, úgy gondolom, hogy ott van minden körülöttünk, ami a gyógyírt jelentheti. 

A doktor úr hosszú évek óta gyógyítja azokat a betegeket, akikről már lemondott az orvostudomány is, nagyon szép eredménnyel. 

Lesz lehetőség személyes találkozásra is a doktor úrral, van lehetőség feliratkozásra a weblapon keresztül, de lesznek nála olyan kiegészitők, gyógynövények, amelyeket terápiaként is lehet alkalmazni.  Az ő előadása arról is szól, hogy hogyan tudjuk ezeket beépíteni a mindennapi életbe úgy, hogy valóban hatékonyan tudjunk segíteni magunkon. Ha eljönnek sok új technikát megismerhetnek, amelyekkel nap, mint nap biztosan nem találkoznak.

Várjuk nagy szeretettel a közönséget és reméljük, hogy minél többen eljönnek majd!

Objektum doboz

*Patanjali ismert a Jóga szútrák összeállításáról, a  jóga alapjainak lefektetéséről. A szútrák a jóga elméletéről és gyakorlatáról szólnak.

Írta a Magyar Hírlap