Élet+Stílus: Gyanús körülmények között meghalt egy iráni tinédzser, aki fejkendő nélkül akart metróra szállni

Élet+Stílus: Gyanús körülmények között meghalt egy iráni tinédzser, aki fejkendő nélkül akart metróra szállni

Armita Geravand a hivatalos verzió szerint azért ájult el, mert lement a vérnyomása.

Meghalt egy iráni tinédzser lány, aki állítólag az erkölcsrendészettel való összetűzést követően esett kómába néhány nappal korábban – tudósít a CNN.

A 16 éves Armita Geravandot állítólag azért támadták meg a teheráni metróban, mert fejkendő nélkül próbált felszállni a járatra. Az esetről korábban mi is beszámoltunk.

Az IRNA állami hírügynökség szerint a lány halálát agysérülés okozta. A hatóságok persze tagadják, hogy közük lett volna a halálesethez, a hivatalos verzió szerint a lánynak hirtelen lement a vérnyomása, ezért elájult és beverte a fejét. Később, a kórházban kómába esett.

Civil jogvédők szerint viszont egyértelmű, hogy Armitát megtámadták az erkölcsrendészek, és ez okozta a fejsérülését. A jogvédők szerint a rendészek arra kérték Armitát, igazítsa meg a fejkendőjét, amiből dulakodás lett, a lányt végül fellökték, és beverte a fejét a padlóba.

Az esetről egy – valószínűleg szerkesztett – videófelvétel is nyilvánosságra került, ezen csak annyi látszik, hogy az eszméletlen lányt utasok viszik ki a metrókocsiból.

[embedded content]

Az ügy nagy port kavart a médiában, különösen, mivel néhány héttel azután történt, hogy Iránban 10 évre szigorították a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályok megszegőire kiszabható börtönbüntetést. A metróra egyébként már korábban sem engedték fel a nőket, ha nem viseltek fejkendőt.

(Borítóképünk illusztráció.)

HVG