Izraelnek kémkedő indiaiakat ítélt halálra Katar

Izraelnek kémkedő indiaiakat ítélt halálra Katar

Az Öböl menti ország mindeközben közvetítőként kulcsszerepet játszik az izraeli kormány és a Hamász közötti tárgyalásokban az iszlamista szervezet által ejtett túszok szabadon engedéséről. 

Doha annak ellenére képes közvetítő szerepet játszani, hogy nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, így még van lehetőség fellebbezésre, és az indiai kormány közölte, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgál. A halálra ítéltek számára az is reménykeltő lehet, hogy Katar ritkán hajtja végre a halálos ítéleteket, utoljára 2020-ban tartottak kivégzést az országban, ami előtt pedig 2003-ban került sor hasonlóra. India szerint a vádlottakat tavaly augusztusban vették őrizetbe – írja a Financial Times.

A halálos ítélet megronthatja Újdelhi és Doha viszonyát, noha a két ország fontos kereskedelmi partnere egymásnak. A világ egyik legnagyobb LNG-exportőre, Katar hosszú távú LNG-szállítási szerződésről tárgyal Indiával, amely 2021-ben a negyedik legnagyobb importőre volt a nyersanyagnak, ráadásul vásárlásai 40 százaléka Katarból érkezett.

Júliusban egy katari tisztviselő arról beszélt, hogy India az Öböl menti ország második legnagyobb kereskedelmi partnere, és a két ország közötti kereskedelem 2021 és 2022 között harmadával, mintegy 17,2 milliárd dollárra nőtt. Ráadásul több százezer indiai vendégmunkás is dolgozik Katarban.

Írta a Magyar Hírlap