Nem kell mindenhová lánctalpas

Nem kell mindenhová lánctalpas

LMA
2023. október 26. csütörtök. 16:16

Önjáró tarack gumikerekes teherautóra szerelve – egy mondatban talán így lehetne a legtömörebben jellemezni az ATMOS 2000 rendszert. Az izraeli Elbit Systems által gyártott, 155 milliméteres ágyút és a hozzá tartozó kiszolgálóegységeket az 1990-es évek végén kezdték fejleszteni, és először 2001-ben mutatták be a nagyközönségnek.

Felvetődik a kérdés, mi értelme egy löveget „gumírozott” járműre szerelni? A válasz többrétegű. Egyrészt a kerekes önjáró fegyverek beszerzése általában olcsóbb, mint elterjedtebb, lánctalpas társaiké. Ugyancsak nem megvetendő szempont, hogy páncélozott társaikkal ellentétben csekélyebb forrásból is fenntarthatók, továbbá könnyebben kezelhetőek és karbantarthatók. S van még egy behozhatatlan előnyük: jelesül a mobilitás. Hiszen míg egy lánctagokon gördülő önjáró löveg maximális sebessége ötven-hatvan kilométer között mozog, egy „kamionos” kivitel ennek minimum a másfélszeresét képes felmutatni. Arról nem is szólva, hogy utóbbiakat nyugodt szívvel rá lehet engedni Izrael fejlett közlekedési hálózatára anélkül, hogy a helyi közútkezelő ne átkozná meg az egész hadsereget az összegyűrt és/vagy felszaggatott aszfaltért.

Az pedig szinte már csak hab a tortán, hogy nem igényelnek nehézgépszállító eszközöket, hanem maguk mennek gyorsan oda, ahová kell.

Viszont az is igaz, hogy ezeket a könnyebb kivitelű tarackokat nem igazán lehet – nyersebben fogalmazva nem tanácsos – begördíteni az első vonalba azért, hogy a palesztin terroristák által uralt tűzfészkeket szemtől szemben küldjék a túlvilágra.

Az ATMOS 2000 lövegének irányzása teljesen komputerizált, és képes együtt dolgozni a haderőben alkalmazott, egyéb eszközökkel. Utóbbi praktikusan annyit tesz, hogy a befutó felderítési és céladatok szabványosak, így nem kell külön bajlódni az átszámításukkal. Az pedig teljességgel természetes, hogy a pontos navigációt és azonosítást GPS segíti.

A löveg tűzkésszé tételének folyamata

A löveg tűzkésszé tételének folyamata

Fotó: Wikipedia

A tarack maximális lőtávolsága speciális lőszerrel negyvenegy kilométer. A hozzá rendszeresített gránátokat „alapesetben” harminc, míg a régebbi kivitelű termékeket 24,5 kilométerre tudja elküldeni. (Nagyon egyszerűen mondva: az előbbi adatok természetesen attól függően változnak, hogy maga a lőszer milyen tömegű, miféle robbanóanyag van benne, illetve mi ellen szeretnék azt bevetni.)

Egy-egy ATMOS összesen huszonhét darab 155 milliméteres lövedéket és ugyanennyi töltetet képes hordozni. Kezelését általában négy-hat katona végzi, de végszükség esetén kettő is képes alkalmazni. A tarackkal percenként négy-kilenc lövést lehet leadni.

Jelenleg még csak Azerbajdzsán, Botswana, Kamerun, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Ruanda, Uganda, Zambia és Dánia rendszeresítette. Szó volt arról, hogy Románia is belép a használók sorába, de végül nem került gyártásba, és a három prototípus elkészítése után a projektet valamiért elkaszálták.

Egy teljes komplexum ára 3,9–5,6 millió dollár (1,411 és 2,027 milliárd forint) körül mozog attól függően, hogy mennyit szeretne vásárolni a vevő.

Írta a Magyar Hírlap