Több amerikai katona megsérült Szíriában az illegális bázisukra mért dróncsapásokban

Több amerikai katona megsérült Szíriában az illegális bázisukra mért dróncsapásokban

Húsz amerikai katona szenvedett „kisebb sérüléseket”, amikor két támadó drón október 18-án a dél-szíriai Al-Tanf katonai támaszpontot vette célba – közölte az amerikai központi parancsnokság kedden az NBC Newsnak, az amerikai áldozatokról szóló első megerősítésben.

További négy amerikai katona megsérült a nyugat-iraki Al-Aszad támaszponton állomásozó amerikai erők elleni két dróntámadásban. Ugyanezen a bázison egy másik alkalommal egy amerikai civil „vállalkozó” állítólag szívrohamban halt meg, miközben fedezékbe vonult egy feltételezett dróntámadás elől, amelyre valójában nem is került sor a hivatalos jelentések szerint.

Összességében október 17. és 24. között az Egyesült Államok vezette koalíciós erőket legalább 13 alkalommal támadták meg egyirányú támadódrónok és rakéták keverékével – közölte Pat Ryder dandártábornok sajtószóvivő kedden a Pentagonban újságírókkal, hozzátéve, hogy a CENTCOM-nak még nem áll módjában átfogó listát készíteni a támadásokról és az azokból eredő áldozatokról a nyilvánosság számára.

Arra a kérdésre, hogy a Pentagon szerint Irán felelős-e ezekért a támadásokért, a szóvivő azt állította, tudják, hogy a támadásokat végrehajtó csoportokat az Iráni Forradalmi Gárda és az iráni rezsim támogatja”.

A Fehér Ház és a Pentagon már jelezte, hogy szerintük Irán áll az amerikai támaszpontok elleni legutóbbi támadássorozat mögött. Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter egyaránt azt állította a hétvégén, hogy valószínűsíthető az erőszak eszkalációja iráni megbízottak részéről. Teherán aktívan elősegíti ezeket a támadásokat – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn újságíróknak, azzal vádolva Iránt, hogy a Hamász és a Hezbollah militáns csoportokat is támogatja az Izraellel folytatott konfliktusukban.

Az Egyesült Államok mintegy 2500 katonát tart Irakban, míg Szíriában jelenleg akár 1000 amerikai katona is állomásozik, akik egy kurd vezetésű milícia támogatásával a kulcsfontosságú olajmezőket és az Eufrátesz folyón való átkelőket tartják illegálisan megszállva. A damaszkuszi kormány többször tiltakozott ez ellen, és közölte, hogy jelenlétük sérti a nemzetközi jogot. A hivatalos felszólítások ellenére az amerikai megszálló erők nem hagyják el az olajban gazdag területet, és folytatják az ország kirablását.

Írta a Magyar Hírlap