Sport: Tartozik-e valakinek Milák Kristóf?

Sport: Tartozik-e valakinek Milák Kristóf?

És azt is felhozzák, hogy a szövetség olyan súlyt tenne Milák vállára, amelyet nem köteles magára venni: a váltók segítésének felelősségét.

A szövetség és a kapitány nyilván azt is mielőbb tisztán szeretné látni, hogy számíthatnak-e Milákra, és a nyilatkozatokból kitűnik, hogy fogy a türelmük. Azt várják, hogy záros határidőn – nagyjából két héten belül – döntse el, vállalja-e a kemény munkát, és ha igen, álljon bele. A jelenlegi állapot ugyanis a többi úszóra is hatással lehet, joggal tehetik fel a kérdést: ha Miláknak még ezt is lehet, nekik miért nem?
Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országának…”

© Túry Gergely

© Túry Gergely

Ezen a ponton írtunk arról, hogy mi lehet a gond Milákkal. A nyilatkozataiból az derül ki, hogy már korábban is vágyott a szünetre, de előbb az olimpia elhalasztása, aztán amiatt nem iktatta be, mert edzőt váltott (korábban Selmeci Attilával készült). Az óvodás kora óta úszó sportoló azt panaszolta, hogy az idők során nem tanulta meg megélni a siker pillanatait, amiatt pedig, hogy edzésről edzésre, versenyről versenyre élt, már nem érezte jól magát az uszodában. Meg aztán, mostanra mindent elért, a csúcson magányosnak érezte magát, aztán elkezdett unatkozni. Az úszásról október elején már úgy nyilatkozott, „nekem ez innentől kezdve már csak egzisztencia”, s úgy tűnik, hogy mostanság leginkább a gyors autók és az egyetem foglalkoztatja.
Sós a váltók kérdését is felvetette az egyik nyilatkozatában. Emlékeztetett, hogy a februári vb-n lehet majd kvótát szerezni a párizsi váltóversenyekre, márpedig a szövetség hét ilyen egységet is kivinne a játékokra. Szerinte lehetséges, hogy Milák egyéniben akár „közepes állapotban, formában is meg tudna nyerni egy olimpiát”, a váltók miatt azonban nem a „magánügye”, hogy milyen formában van.
Wladár azzal is próbált érvelni nála, hogy ha Párizsban sikerülne megvédenie a címét, olyan nagyságok közé kerülne a neve mint Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás. Miközben egyszeres magyar olimpiai bajnokból van 301, őt magát is beleértve.
Váltóban van még egy Eb-aranya és egy -ezüstje, mindkettőt tavaly nyerte, Rómában, a 4×100-as, illetve a 4×200-as gyorsváltóval. Utóbbival a 2022-es budapesti vb-n országos csúccsal az 5. helyen értek célba. Hogy mennyire fontos a jelenléte, azt jól mutatja az idei, Japánban elért eredmény: a 4×200-as váltó a 15. helyen végzett, egyik tagja, Márton Richárd pedig úgy fogalmazott: Milák nélkül versenyezni olyan volt, mintha egy Forma–1-es futamon kerekek nélkül indultak volna.
De tényleg tartozik Milák bárkinek is bármivel? Erről megoszlanak a vélemények.
A magának kialkudott szünetről a megbeszéltek szerint szeptember 4-én tért vissza a klasszis, és úgy volt, hogy a múlt hétvégi, budapesti világkupa-fordulón már versenyez is, ám három nappal a rajt előtt jelezte az edzőjének, Virth Balázsnak, hogy nem indul. Az sem maradt titok, hogy nem edz megfelelően, sem nem elég erős, sem nem elég gyors, sőt ahogy a tréner fogalmazott: „jelen pillanatban még jól edzhető állapotban sincsen”. Ő és Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya is úgy értékelt, hogy a sportoló a 24. órában van, ha nem kezdi meg sürgősen és a megfelelő erőbedobással az edzéseket, nem lesz esélye megvédeni az olimpiai bajnoki címét.

Írta a HVG