Bidenék már a legrosszabbra készülnek az izraeli háborúval kapcsolatban

Bidenék már a legrosszabbra készülnek az izraeli háborúval kapcsolatban

Az esetleges evakuálásra két fő ok miatt lehet szükség. Izraelből mintegy 600, Libanonból akár 86 ezer amerikai állampolgárt kellene kimenekíteni, amennyiben a Hezbollah fegyveres szervezet Izrael ellen támadást indít. 

Bár a tisztviselők hangsúlyozzák, hogy ez csupán egy vészforgatókönyv, a kormányzatnak felelőssége felkészülni minden eshetőségre.

Az amerikai kormány aggodalmai a Közel-Keleten való eszkaláció miatt egyre nőnek, mivel Gáza bombázása következményeképpen az arab világ mind jobban Izrael ellen fordulhat. Emellett a radikális szervezetek is komoly fenyegetést jelenthetnek Izrael és a Közel-Keleten működő amerikai bázisok ellen.

Az esetleges amerikai evakuálás a szakértők szerint rendkívül nehéz lehet, és olyan katonai erőforrások bevonását tenné szükségessé, amelyek csak nemrégiben érkeztek a térségbe.

A Pentagon is felkészült a katonai fenyegetések növekedésére a Közel-Keleten, különösen Irán tekintetében, amely támogat olyan csoportokat, amelyek rakétákat és drónokat használnak amerikai katonai állások ellen. A közeljövőben további rakétavédelmi rendszerek kerülnek a régióba.

Az Egyesült Államok az erőszakos cselekmények növekvő kockázata miatt globális biztonsági figyelmeztetést adott ki az állampolgárai számára, és azt tanácsolja, hogy legyenek rendkívül körültekintőek a külföldi tartózkodás során, mivel terrortámadások és egyéb erőszakos cselekmények fenyegethetik őket. 

Írta a Magyar Hírlap