Giorgia Meloni: Nem vagyok tévedhetetlen

Giorgia Meloni: Nem vagyok tévedhetetlen

A riporter egy labdarúgóhasonlattal kezdett, és a politikai döntéseinek legfontosabb mesterhármasáról kérdezte. 

Meloni különösen büszke az első költségvetési törvényre, amely a családoknak és vállalkozásoknak nyújtott segítséget az energiaválság idején; továbbá az adóreformra, amelyre Olaszország 50 éve várt, és amelyet alapvető fontosságúnak nevezett a növekedés újraindítása és az állam, valamint az adófizetők közötti új bizalmi kapcsolat kialakításban. A mesterhármas utolsó találata megítélése szerint, hogy Olaszország újra felfedezte vezető szerepét az európai és nemzetközi színtéren, így szilárd és megbízható nemzetként ismerik el. 

„A kormányzás öt évéből az elsőben járunk, sok mindent megtettünk, az irányt feltérképeztük, de tudatában vagyunk annak, hogy még sok tennivalónk van Olaszország legjobb energiáinak felszabadítása érdekében. Emelt fővel továbbra is meg fogjuk hozni azokat a bátor döntéseket, amelyeket már régóta váratnak magukra” – tette hozzá a miniszterelnök.

Meloni külön hangsúlyozta: „Nem a hatalom a cél. A hatalom az olaszok életminőségének javításának eszköze. Ha a hatalom nem tartja tiszteletben a vállalt kötelezettségeket, bárki, aki bizalmat szavazott neki, bármikor elveheti azt. Egy nemzet kormányzása valójában nem valami elvont dolog, hanem olyan döntések meghozatalát jelenti, amelyek hatással vannak az emberek mindennapi életére. A hatalom felelősség. Ha ezt az elvet szem előtt tartod, kinyithatod a hatalom fiókját anélkül, hogy meglepetések érnének.”

Nem csupán a miniszterelnök érzi úgy, hogy sikeres, a felmérések szerint egy év alatt nőtt a bizalom iránta, amire kevesen számítottak. 

„Vannak, akik kényelmesnek tartják elhitetni az emberekkel, hogy az olasz egy olyan nép, amely kevés figyelmet fordít a politikára, és túl ingatag, de ez nem így van. Kiérdemeltük a bizalmukat, és ma elismerik komolyságunkat, képességünket a döntésekben, valamint a tettekben vállalt felelősségünket még egy bonyolult nemzetközi helyzetben is. Olykor a kormányzás azt is jelenti, hogy olyan népszerűtlen döntéseket is meg kell hozni, amelyek pozitív hatásai csak jóval később válnak láthatóvá, érzékelhetővé. Nem az újraválasztás a célom, hanem annak tudata, hogy négy év múlva egy jobb nemzetet adok vissza az olaszoknak, mint amilyet kaptunk. Az olaszok és az idő fogja megítélni a tetteinket” – értékelt Meloni.

Tavaly az előző kormánytól számos dolgot örökölt a Meloni vezette új kormány, és sokan úgy látták, ezek olyan csapdák, amelyek magával ránthatják az új kormányt. Meloni azonban a magyar elképzelésekhez hasonlókat vall: kiemelt szerepet kapnak a családok, a nyugdíjasok és az adóreform.

„Tavaly egy nagyon összetett helyzetet örököltünk azzal a nehéz feladattal, hogy rövid időn belül változtatásokat indíthassunk el. Az Európai Központi Bank döntései miatt fizetendő adósság magasabb kamatai és a Superbonus által teremtett szakadék ellenére a családok, különösen a közepesen alacsony jövedelműek vásárlóerejét kívánjuk megvédeni, amelynél az adóreformnak köszönhetően csökkentjük az adókat. És akkor szóljunk a nyugdíjakról is: védelemre szorulnak a jövőben azok, akik a teljes járulékalapú rendszerrel mennek nyugdíjba, ezen túl még sokféle nyugdíjakkal kapcsolatos változtatás történt. Egy valami lebegett a szemünk előtt, a nyugdíjakra jogosultak érezhetően jobban járjanak, magasabb összeggel kopogtasson a postás” – emelte ki a prioritásokat a miniszterelnök.

Olaszországot különösen nagy súllyal érinti az illegális bevándorlás kérdése, amelynek kezelésében szerinte fordulat állt be az Európai Unióban, és az európai jelszavak megváltoztak az elmúlt hónapok során. Úgy ítéli meg, hogy ma arról szól a vita, miképpen védjük a külső határokat, vagy mi dönthessük el, ki léphet be Európába, ne az embercsempészek. 

Az Orbán-kormányhoz hasonlóan ugyancsak extraprofitadót vetett ki a bankokra. 

„Ez a társadalmi igazságosság nevében történt. Az Európai Központi Bank kamatpolitikája miatt a hitelintézetek kiigazították a kamatlábakat, beleértve a jelzáloghitelekét is, ami nagyobb erőfeszítést követel meg a polgároktól és a vállalkozásoktól” – folytatta Meloni, aki szerint az extraprofit következményeként a bankok megerősíthették mérlegüket, és több hitelt nyújthatnak a családoknak és vállalkozásoknak. A banki részvények pozitív trendje pedig megerősíti, hogy ez több mint fenntartható norma.

Az olaszok értékelik a kormány teljesítményét, és egyre többen állnak a miniszterelnök pártja, az Olasz Fivérek mögé, a taglétszám már 280 ezernél tart, majdnem a duplája a tavalyinak. 

Persze, a bírálókat nem tudta elhallgattatni. „Gyakran ellenzéki kollégák, máskor az olasz közélet fontos szereplői úgy viselkednek, mint akik Stockholm-szindrómában szenvednének, mindig készek megvédeni az Olaszországot külföldről kritizálókat. Mélységesen olaszellenes hozzáállás, ez megdöbbent” – szögezte le Meloni, aki természetesnek tartja szövetségese Matteo Salvini döntéseit.

„Matteo és én együtt kormányzunk jól és harmóniában annak ellenére, hogy más politikai csoportokhoz tartozunk. Mindkettőnk célja, hogy hozzájáruljunk egy még erősebb Európa megteremtéséhez. A többi csak találgatás” – hárította el a belviszályra utaló tapogatózást, egyúttal kizárta, hogy a szocialistákkal együtt kormányozzon.

Az idén elhunyt Silvio Berlusconiról, a Forza Italia alapítójáról is megemlékezett. 

„Silvio Berlusconi halála nagy űrt és kivételes politikai örökséget hagyott maga után. Halála után sokan apokaliptikus forgatókönyveket vetítettek előre a Forza Italia, a koalíció és a kormány számára. Mindez nem valósult meg. A Forza Italia egy konkrét és megbízható kormányszövetséges, egy szilárd párt, amely kiváló egészségnek örvend. Berlusconival Olaszország megtanulta, hogy ne engedje meg, hogy korlátokat szabjanak, és soha ne adja fel. Emlékét tiszteletben tartjuk az általunk közösen kitűzött célok elérésével” – fogalmazott Meloni, aki nem tartja magát tévedhetetlennek, sőt kifejezetten kritikus önmagával szemben.

Írta a Magyar Hírlap