Vállalkozás: Meghátrált az RTL, tárgyalni kezdett a demonstráló vágókkal, így megmenekültek az esti showműsorok is

Vállalkozás: Meghátrált az RTL, tárgyalni kezdett a demonstráló vágókkal, így megmenekültek az esti showműsorok is

Csütörtökön egész napos munkabeszüntetést tartottak volna a vágók, de a hétfői demonstráció után megindult a párbeszéd a dolgozók és a csatorna vezetősége között.

Nem demonstrálnak csütörtökön az RTL esti showműsorain dolgozó vágók. Mint ismert, a vágók hétfőn, fél napos munkabeszüntetéssel jelezték a csatorna vezetése felé, hogy elégedetlenek a fizetésükkel és a munkakörülményekkel. A demonstráció előtt több körben, levélben továbbították kéréseiket, ám a csatorna nem reagált, ezért döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

A vágók azt tervezték, ha az RTL ezután sem foglalkozik a kéréseikkel, akkor csütörtökön már egész napra szüntetik be a munkát. Erre azonban végül nem volt szükség.

Az RTL műsorain az utómunka zökkenőmentesen és a jelenlegi feltételek mellett zajlik tovább. A vágók és a gyártó cégek között megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi együttműködésekről

– közölték a tárgyaláson jelen lévő vágók ügyvédei.

A helyzetre rálátó forrásunk szerint a tárgyalások valószínűleg hosszan elhúzódnak majd, de várhatóan átalakul a vágók foglalkoztatási struktúrája. Az érintett vágók most vállalkozóként dolgoznak be a csatornának, így ez azt jelentheti, hogy a tárgyalások sikeres zárultával a csatorna felveszi őket.

Az érintett, és a hétfői demonstráción részt vett vágók java része az RTL főműsoridős műsorain dolgozik, köztük a Traitorson, a Voice-on, a korábban Feleségek luxuskivitelben címen futó A város királynőin és az Éden Hotelen. A Media1 úgy tudja, a demonstrálók a csütörtöki munkabeszüntetés mellett konkrétan azzal fenyegettek, hogy nem vágják meg a Voice szombati adását.

Az RTL a hétfői munkabeszüntetésre még aznap, közleményben reagált, de ebben lényegében csak azt hangsúlyozták, hogy az érintett vágók külsős munkavállalók, és hogy a csatorna a demonstrációról nem kapott képviseleti joggal rendelkező személytől hivatalos és jogszerű előzetes tájékoztatást. Egyébként nem is kaphatott volna, hiszen bedolgozó vállalkozókról van szó, ezért az akciójuk nem is nevezhető sztrájknak – azt belsős munkavállalók kezdeményezhetik -, ezért demonstráció, illetve munkabeszüntetés.

A Media1-el együtt lapunk is úgy értesült, hogy az RTL kezdetben igyekezett beugrós vágókkal elhárítani a veszélyt, de a megkeresett vágók szolidarítottak a demonstrálókkal, és nem vállalták a csatorna által kínált lehetőséget. A médiamunkások összezárása feltehetőleg közrejátszott abban, hogy az RTL végül tárgyalásba kezdett a vágókkal.

(Nyitóképünkön a hétfőn demonstráló vágók egy része.)

HVG