Schmitt Pál: A fiataloknak nem a harctéren kell küzdeniük

Schmitt Pál: A fiataloknak nem a harctéren kell küzdeniük

– A NOB közleménye szerint az öttusa megmenekülésében szerepet játszott, hogy a lovaglás helyett akadályverseny lesz a párizsi olimpia után a versenyeken.

– Az öttusa magyar sikersportág volt, de már harmadszor került vészhelyzetbe, mert a költséges felkészülés miatt a világon kevesen űzik. Abban, hogy maradhatott olimpiai sportág, ugyan szerepet játszott, a lovaglás cseréje, de az is, hogy ifj. Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Öttusa Szövetség alelnöke, és Albert monacói herceg is hatékonyan lobbizott az öttusa érdekében. A hazánkban elismert sportág ugyan megmenekült, de a lovaglás nélküli öttusa már nem az az öttusa, amelyet a huszadik század elején Pierre de Coubertin, a NOB alapítója megálmodott. Ez már nem egy klasszikus öttusa, én inkább ötpróbának nevezném, amely viszont továbbra is nagyon komoly felkészülést igényel a versenyzőktől öt sportágban.

– Öt új sportág is bekerült a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába, köztük van olyan is, a flag football, amiről még nem is hallottam, pedig több évtizede vagyok sportújságíró.

– Valóban hazánkban alig ismert sportág, nekünk bemutatták a kongresszuson. Az itthon is jól ismert amerikai futball egy enyhébb változata, amelyben a testi ütközés nem megengedett. Az Egyesült államokban népszerű, mert fiúk lányok is űzhetik. Hangsúlyozni szeretném, hogy a huszonnyolc olimpiai törzs sportágról a NOB dönt, viszont a rendezők is javasolhatnak sportágakat, de ez nem jelenti azt, hogy a programban marad. Mindenesetre, nekünk is figyelni kell a változásokra, hiszen az újakban is olimpiai érmeket lehet nyerni.

– Nem szakad meg a folyamat, továbbra is lesz magyar tagja a NOB 107 fős vezető testületének. Hogyan értékeli ezt a diplomáciai sikert?

– Nagyon örültem neki, mert Fürjes Balázs NOB-tisztsége újabb elismerése a magyar sportnak. Nem kívülről érkezett, hiszen több világverseny szervezésben és sportlétesítmények építésben vett részt. Úgy láttam a kongresszuson ismerősként, barátként fogadták őt. Amikor engem, éppen negyven évvel ezelőtt megválasztottak NOB-tagnak, akkor a nagy megbecsülésnek örvendő Csanádi Árpád utódjaként kaptam bizalmat. Fürjest viszont már érdemei miatt választották meg, nagy többséggel. Már megválasztása előtt kapott feladatot, bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba.

– Egy évig két magyar NOB-tagja is lesz a testületnek.

– Igen, mert a sportolói bizottság tagjaként Gyurta Dániel 2024-ig marad a vezető testületben. A Magyar Olimpia Bizottság a háromszoros olimpia bajnok vívót, Szilágyi Áront jelölte utódjának. Nagy és erős a mezőny, de segítünk és szurkolónk is Áronnak.

– Meglepően kevés szó esett a kongresszuson a sportmozgalom jelenlegi legégetőbb kérdéseiről, például az orosz sportolok részvételéről a jövő évi párizsi olimpián, s ennek várható hatásáról.

– Igen, szinte semmi. Egyedül a Los Angeles-i delegáció vezetője hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen tragikus események zajlanak a világban, amelynek súlyos következményei lehetnek a sportban is. Thomas Bach, a NOB elnöke inkább a jövőről beszélt, például hogy az esport milyen fontos lesz. A NOB már korábban úgy határozott, hogy az egyéni sportágakban semlegesként indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók Párizsban. Ennek azonban a feltétele, hogy indulhassanak nemzetközi versenyeken, ahol teljesíthetik az olimpiai szinteket vagy kvalifikációt szerezhetnek.

– A legnagyobb visszhangot az javaslat váltotta ki, amely szerint meg kellene változtatni azt a szabályt, hogy a NOB elnöke nyolc plusz négyéves mandátumot kaphat a szervezet vezetésére, mert akkor 2025 után maradhatna Thomas Bach a tisztségében.

– Ebben az különös, hogy azért a jogász Thomas Bach miatt változhat a tizenkét éves szabály, aki az olimpiai charta minden betűjéhez ragaszkodott. Sőt most is kijelentette, hogy hűséges az olimpiai chartához. A szabály megváltoztatását a javaslattevők azzal indokolták, hogy az elmúlt öt évben a világjárvány majd az ukrajnai háború miatt Bach elnöki tevékenysége nem tudott kiteljesedni. Igazából tűzoltás és nem az építkezés volt a feladata. S mivel még csak 69 éves, kajon még egy négy éves ciklust. A charta módosításara, megfelelő előkészítés után lesz lehetőség a jövő évi párizsi kongresszuson.

– A hétvégi döntések, háttárbeszélgetések, és az egyre feszültebb világpolitikai helyzetben hogyan látja az olimpiai mozgalom jövőjét?

– Bízom abban, hogy az Izrael elleni szörnyű terrortámadás nem akadályozza meg az izraeli sportolok felkészülést az olimpiára. Remélem a politikai helyzet enyhül, s akkor az elkövetkező években a világ legjobb sportolói fantasztikus olimpiákon vehetnek részt jövőre Párizsban, 2028-ban Los Angelesben, majd 2032-ben Brisbane-ben, s nagyszerű házigazda lehet 2026-ban a téli játékoknak Milánó és Cortina d’Ampezzó is. S tiszta szívemből kívánom, hogy a fiatalok ne harctereken, hanem a sportversenyeken küzdjenek egymással. Békésen!

Írta a Magyar Hírlap