Újabb háborús válsággócokra számít az orosz szakértő

Újabb háborús válsággócokra számít az orosz szakértő

Nagy Áron
2023. október 13. péntek. 17:21

– Izrael most három front között osztja meg az erőit: egy részük északra megy, ahol a Hezbollah van, egy részük blokád alá veszi a Gázai övezetet, a harmadik rész pedig Ciszjordánia mentén vonul fel, hogy ne legyen invázió, mert sok olyan szervezet van, amely hajlandó beavatkozni a konfliktusba – mondta Andrej Klincsevics, majd rámutatott: „Ott vannak a tálibok, akik azt kérték Jordániától, hogy nyisson egy folyosót a 10 000 fős haderejük számára. A jemeni hútik megígérték, hogy amerikai katonai támaszpontokat fognak támadni.” Ám azt is leszögezte, hogy egy teljes körű háborút ezek nem, csak államok lehetnek képesek viselni Izrael ellen.

A szakértő szerint a hétvégi támadás és a helyzet esetleges eszkalációja szempontjából is fontos, hogy a Nyugat és a zsidó állam ellenségei mit láttak az elmúlt másfél éveben. A világ Ukrajnával volt elfoglalva, Kijev támogatói pedig kimerítették a készleteiket.

– Akiknek az az álmuk, hogy Izraelt a tengerbe tolják, talán kiszámították, hogy az a tényleges népirtás, amelynek a Gázai övezet civiljei majd ki lesznek téve, felháborodást vált ki a muszlim országokban, és emiatt azok bele fognak keveredni a konfliktusba, amely végül egy nagy háborúvá szélesedik – vetette fel Andrej Klincsevics.

Hozzátette: amikor Izrael „a Gázai övezet ellen most tiszta háborús bűnöket követ el – teljesen lezárta azt, elvágta a vizet, az áramot, nem engedi a humanitárius segélyt, a gyógyszereket, nem engedi, hogy a menekültek elhagyják a területet” –, voltaképpen az ellenségei kezére játszik.

A történteket ugyanakkor ürügyként lehet felhasználni egy Irán elleni támadáshoz. Nem szabad elfelejteni, hogy Izrael és az Egyesült Államok komolyan tart attól, hogy az iszlám köztársaság „hamarosan atomfegyverekhez jut, és előbb-utóbb lecsap a zsidókra. Irán legfőbb szövetségesei az oroszok, de ők éppen Ukrajnával vannak elfoglalva. Ezért most megpróbálják Iránt konfrontációba rángatni, agresszornak nyilvánítani és hatalmas csapást mérni rá”.

– Nem tudjuk, kik a haszonélvezői ennek az eszkalációnak. Mi van, ha az amerikaiak? Ha úgy döntenek, hogy meggyengítik Iránt? Éppen hat hónappal ezelőtt Izraellel közös gyakorlatot tartottak, ahol taktikai atomrakétákkal gyakorolták az Irán elleni csapásokat. Az F–35-ösök és B–52-es bombázóik a Perzsa-öböl és Irán mentén repültek. Ez egy olyan forgatókönyv lehet, hogy az USA nem száll be teljesen a háborúba, hanem átrepül, lecsap és visszarepül – vázolta a lehetőséget a szakértő.

Andrej Klincsevics kitért továbbá arra, hogy mások is megpróbálhatják kihasználni a káoszt. „Az amerikaiak nem tudnak mindenhol koalíciót építeni. És ha a határkonfliktusokon belül az egyik fél több erőt halmozott fel, és rájön, hogy készen áll a kérdés megoldására, akkor most van a legjobb idő” – figyelmeztetett, s példaként az örmény–azeri viszályt hozta fel.

Örményország EU-nagykövete a napokban azzal riogatott, hogy Azerbajdzsán invázióra készül a hazája ellen. Ez, ha néhány héten belül nem is, de jövőre valósággá válhat. „Azerbajdzsán számára a kulcskérdés a Nakhicsevánba vezető folyosó. A felek csaknem három éve tárgyalnak, de nem jutottak megállapodásra. Ha Örményország a Nyugat ösztönzésére kilép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, Azerbajdzsánnak szabad lesz a keze” – figyelmeztetett, azt viszont valószínűtlennek nevezte, hogy Kína megtámadná Tajvant. Szerbia és Koszovó kapcsán pedig úgy fogalmazott:

– Az ottani uszítás az amerikaiaknak kedvez, hogy engedményeket csikarjanak ki a szerbektől. De az európaiaknak kezd nagyon elegük lenni Washington keveréséből. Emiatt már most is hatalmas gazdasági veszteségeik vannak. Szerintem nem fogják hagyni, hogy ez a történet felforrósodjon.

Írta a Magyar Hírlap