Tech: Felfedeztek egy eddig teljesen ismeretlen új alapízt, és nem, nem azt, amelyikre gondol

Tech: Felfedeztek egy eddig teljesen ismeretlen új alapízt, és nem, nem azt, amelyikre gondol

Miközben legtöbben még az édes-sós-savanyú-keserű négyes melletti ötödik alapízt sem igazán ismerik, amerikai kutatók most találtak egy hatodikat. És már azt is tudni vélik, hogy miért érzékeny rá az emberi ízérzékelés.

Édes, sós, savanyú, keserű, és a kevésbé közismert umami (mely a macskák nagy kedvence is) – és lehet, hogy van még egy hatodik alapíz is? A dél-kaliforniai USC Dornsife College of Letters, Arts, and Sciences egyetem kutatói által vezetett tudóscsapat bizonyítékot talált arra, hogy igen, lehet egy hatodik alapízt is képesek vagyunk érzékelni.

Ez a Nature Communications folyóiratban publikált megállapítások alapján a nyelv ugyanazon a fehérjereceptoron keresztül reagál az ammónium-kloridra, mint a savanyú ízre is.

„Ha skandináv országban él, igencsak ismerős lehet, és kedvelheti is ezt az ízt” – emeli ki Emily Liman, az USC neurológusa, biológiatudomány-professzora. Az északi országokban közkedvelt édesség a salmiakki: ennek összetevői között szerepel a szalmiáksó (ammónium-klorid).

A szakemberek már évtizedekkel korábban felismerték, hogy a nyelvünk erősen reagál erre a vegyületre, ugyanakkor az feltáratlan maradt, hogy pontosan mely receptorok reagálnak rá.

A kulcs az OTOP1 nevű fehérje lehet, melyről az elmúlt években derítették ki, hogy a savanyú íz érzékeléséért is felelős – és köze lehet az ammónium-klorid érzékeléséhez is. Ezt több kísérlettel igyekeztek igazolni a szakemberek. Normál, és olyan egerekkel végeztek kísérleteket, amelyekben ez az OTOP1 nem termelődik, ugyanis így módosították őket genetikailag.

Mint kiderült: az ammónium-kloridra csak azok az állatok reagáltak, amelyekben jelen volt az OTOP1. Még több különböző kísérletet is végeztek, és hasonló következtetésre jutottak. Az is kiderült, hogy egyes állatok érzékenyebbek az ammónium-kloridra, mint mások, és így van ez az embereknél is.

Az érzékenység oka lehet Liman szerint, hogy elkerüljük a magas ammóniumkoncentrációval rendelkező anyagok fogyasztását – ezek ugyanis gyakran mérgező dolgokban vannak jelen.

A jövőben a szakemberek további vizsgálatokat terveznek a területen. A hatodik alapíz hivatalos elismeréséhez azonban még hosszú út vezethet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG