Migránsok milliói szabadulhatnak Európára

Migránsok milliói szabadulhatnak Európára

A politikus szerint az uniós országok elítélték a palesztin Hamász akcióit, és támogatják Izraelt az önvédelemhez fűződő jogának gyakorlásában.

„Törökországnak el kell döntenie, hogy a történelem melyik oldalán akar állni: velünk, az Európai Unióval, a NATO-val, a Nyugat értékeit és szellemiségét képviselve, vagy Moszkvával, Teheránnal, a Hamásszal és a Hezbollahhal” – jelentette ki Margarítisz Szkínász.

Ursula von der Leyen helyettese úgy véli, hogy Törökországnak egyértelműen válaszolnia kell erre a kérdésre. Recep Tayyip Erdoğan török elnök azonban valószínűleg nem fog olyan választ adni, amely Washingtont és Brüsszelt is kielégítené. Az észak-atlanti szövetségben való tagsága és a régóta tartó uniós tagsági törekvései ellenére Törökország nem nyugati ország.

A topwar.ru, amely a Naftemporiki görög lapot idézi, azt írja, ha Erdoğan nyíltan a Nyugat oldalára áll, az egész muszlim világ gyűlölni fogja, és ezzel ő is tisztában van, a török elnök saját meggyőződése pedig jól ismert. Vannak bizonyos határok, amelyeket a Nyugat nem léphet át Törökországgal szemben. Az ukrán konfliktus egy dolog, és a Gázai övezetben kialakult helyzet, ahol Izrael muszlimokat gyilkol, egészen más.

A török elnök többször kijelentette, hogy a közel-keleti helyzet békés megoldásának egyetlen módja a független palesztin állam létrehozása. Emellett Erdoğan a Török Ifjúsági Alapítvány (TÜGVA) ülésén nemrégiben elmondott beszédében bírálta az Egyesült Államok lépéseit, amelyek „olajat öntenek” a konfliktus lángjaira, és hangsúlyozta, hogy nem lehet igazolni az izraeli csapatok brutalitását a Gázai-övezet lakosságával szemben.

Érdemes hozzátenni, az unió az utóbbi időben egy sor kérdésben szembekerült Törökországgal, ami azért is veszélyes, mert egyedül Ankara jóindulatán múlik, hogy meddig tartják vissza azt a több millió migránst, akik át szeretnének kelni Európába.

Írta a Magyar Hírlap