Legmélyebb szolidaritásáról biztosította Izraelt a német külügyminiszter

Legmélyebb szolidaritásáról biztosította Izraelt a német külügyminiszter

MH/MTI
2023. október 13. péntek. 18:01

„A mostani borzalmas időkben önök mellett állunk, és együttérzünk önökkel. Ezekben a napokban valamennyien izraeliek vagyunk” – fogalmazott a német külügyminiszter.

Baerbock közölte, hogy Németország Egyiptommal és az ENSZ képviselőivel egyeztet arról, hogyan lehetne biztonságos területeket kialakítani a civil lakosság számára a Gázai övezetben, ahol az izraeli hadsereg felszólította a terület északi részének lakosságát, hogy meneküljön délre a közelgő szárazföldi offenzíva elől. A német politikus szerint „a Gázai övezet déli részén máris telítettek a kapacitások”.

Baerbock elítélte egyúttal a Hamász „álnok számítását”, amelynek során az iszlamista szervezet „élő pajzsként” használja a Gázai övezet lakosságát.

„A Hamász ártatlan emberek mögé bújva barikádozza el magát. Túszul ejtették az övezet lakosságát” – jelentette ki.

Baerbock újságíróknak azt is elmondta, hogy találkozik a Hamász által elhurcolt német túszok hozzátartozóival, illetve más érintett felekkel is annak érdekében, hogy segítsék a kiszabadításukat.

Eli Kohen megköszönte a német külügyminiszternek, hogy „ezekben a nehéz időkben” odalátogatott, és szolidaritásáról biztosította Izraelt.

Az izraeli külügyminiszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász rémtettei borzasztóbbak, mint az Iszlám Állam terrorcsoport akciói. Leszögezte, hogy a békés együttélés lehetetlen a Hamásszal.

Írta a Magyar Hírlap