Humanitárius fejlesztési központot nyitott Csádban a kormány

Humanitárius fejlesztési központot nyitott Csádban a kormány

MH/MTI
2023. október 12. csütörtök. 21:06

A magyar kormánynak az az álláspontja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, és nem a bajba jutott embereket kell Európába és Magyarországra hozni – közölte Azbej Tristan.

A központnak az lesz a feladata, hogy Csádban, illetve a tágabb Száhel-övezetben összefogja Magyarország humanitárius, valamint gazdasági fejlesztési tevékenységét – tette hozzá.

Mint elmondta: ami a Száhel-övezetben történik az kihatással van Európára is, ugyanis – folytatta – a Száhel-övezet egy nagyon jelentős migrációt kibocsátó, illetve a migrációt átengedő régió, amely számos humanitárius és biztonsági kihívással küzd.

Hangsúlyozta: Csád annál is inkább fontos, mert egymás után dőlnek be a térség kormányai és országai katonai puccsok, illetve fegyveres konfliktusok nyomán. Jelen van a keresztényüldözés és a klímaváltozás kiváltotta éhezés is.

Ebben a helyzetben Magyarország felismerte, hogy tenni kell az ott élők megóvásáért, illetve a térségből induló migráció megállítása érdekében, és a Száhel-övezet egyik utolsó stabil országában, Csádban létrehozta a Hungary Helps első afrikai kirendeltségét.

Tájékoztatása szerint az idén két humanitárius missziót is indított Csádban Magyarország. Magyar orvosok szeptemberben és októberben több mint két héten keresztül, sok esetben életmentő beavatkozásokat végeztek csádi menekülttáborokban, nemcsak a menekülteken, hanem helyieken is segítettek. A következő években pedig további orvosi missziókat is terveznek, hozzájárulva ezzel a lakosok helyben maradásához.

Ugyanakkor az Óbudai Egyetem humanitárius műveletirendszer-szakemberei képzést tartottak a menekülttáborok működtetésében dolgozó csádi szakembereknek, a képzés végén pedig erről szóló oklevelet is kiosztottak.

Ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy együttműködési megállapodást kötött egymással a Hungary Helps Ügynökség és a csádi menekültügyi hatóság – tette hozzá.

Továbbá a gödöllői egyetem munkatársai felmérték, hogy miként tudnák Csádban meghonosítani a magyar szárazságtűrő agrártermelési módszereket, illetve miként tudják kamatoztatni a csádiak számára a magyar öntözéstechnikai vívmányokat.

Végül arról beszélt, hogy Csád a stabilitás szigete a térségben. A szomszédos országokban polgárháborúk és fegyveres konfliktusok dúlnak, illetve katonai puccsok történnek. Ezért fontos az ország stabilizálása annak érdekében, hogy megóvjuk Európát egy több tízmilliós, de akár százmilliós migránsáradattól – mondta Azbej Tristan.

Írta a Magyar Hírlap