Spanyolország megerősítette a külképviseletek és a vallási intézmények védelmét

Spanyolország megerősítette a külképviseletek és a vallási intézmények védelmét

MH/MTI
2023. október 9. hétfő. 17:07

A szaktárca nem részletezte, hogy mely országok nagykövetségeinél, konzulátusainál növelték a biztonsági készültséget.

Rendőrségi források szerint Katalónia területén a helyi hatóságok már szombaton fokozták a zsidó közösség és intézmények védelmét.

Spanyolországban 30 zsinagóga található, valamint oktatási intézmények Barcelonába, Madridban, és az észak-afrikai Melilla városában. A spanyol zsidó közösség mintegy 45 ezer tagot számlál.

José Manuel Albares spanyol külügyminiszter a közszolgálati televíziónak (TVE) nyilatkozva beszámolt arról, hogy a Hamász által elkövetett támadásban két spanyol állampolgár is „érintett”, de biztonsági okokból, valamint a hozzátartozók iránti tiszteletből nem árult el részleteket.

A spanyol közszolgálati rádió (RNE) jeruzsálemi tudósítójának diplomáciai forrásokból származó információja szerint két kettős állampolgárságú személyről van szó. Egy nő az izraeli fegyveres erőknél teljesít szolgálatot, míg egy férfi kibucban él a gázai övezet közelében. Feltételezik, hogy mindketten a Hamász által elfogottak között lehetnek.

A hétvégén felfüggesztett légi közlekedés helyreállt Izrael és Spanyolország között. A madridi nemzetközi repülőtér menetrendjében szereplő tíz járat egyikét sem mondták le. A barcelonai légikikötőben a tervezett 11 járatból négyet töröltek. Az Izraelbe tartó repülőgépek is tele vannak hazatérő izraeliekkel, akik közül sokan a konfliktus miatt behívott tartalékosok.

A spanyol külügyminisztérium weboldalán közzétett felhívásában hangsúlyozta: nem tanácsolja állampolgárainak, hogy Izraelbe utazzanak, míg a jelenlegi helyzet fennáll, és a konfliktus „lehetséges gyors romlásával” kell számolni.

Írta a Magyar Hírlap