Amerikai elemző: Az orosz-ukrán háborúnak véget kell vetni

Amerikai elemző: Az orosz-ukrán háborúnak véget kell vetni

Az amerikai biztonságpolitikai szakértő szeptember végén az egyik előadója volt a Danube Institute által szervezett 3. Geopolitikai Csúcstalálkozónak, Budapesten.

Ukrajnát illetően a transzatlanti politikában közös: senki nem akarja, hogy Oroszország győzzön – mondta James Jay Carafano. A Heritage Foundation katona- és biztonságpolitikai vezető szakértője, az amerikai hadsereg vezérkari főnökének korábbi tanácsadója, történész szerint egyetértés van abban is, hogy a háborúnak véget kell vetni, az emberek öldöklését meg kell állítani, mert az esztelen dolog.

Kijelentette: „azt hiszem, hogy növekszik annak felismerése is, hogy a béke a megszerzett terület nagyságától függ majd. Ha például az ukránok területük minden négyzetcentiméterét visszafoglalnák, akkor az nem jelenti azt, hogy Oroszország a jövőben nem tartana igényt arra. Ez igaz visszafelé is. Ha az ukránok lemondanának területük egy részéről a béke érdekében, akkor az sem jelentené, hogy a jövőben nem akarnának újabb területeket az orosz részről. Vagyis

mostanra mindannyian tudjuk, hogy ez egy „hideg béke” lesz, valami olyasmi, mint Németország esetében 1945-ben, vagy, mint Koreában 1953-ban, vagy akár, mint amit Izraelben láttunk 1967-ben.

A hadseregek megállnak majd és kialakul ez a hideg béke, ami attól is függ, hogy Ukrajna milyen önvédelmi képességekkel rendelkezik majd, és milyen eszközei lesznek az állam újjáépítésére, a gazdasági és politikai stabilitás megteremtésére”.

Hozzátette: nem gondolná, hogy a politikai különbségek olyan mértékben távolítanák el egymástól a transzatlanti közösség tagjait, mint néhányan feltételezik. Az amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint ez fontos felismerés volt a budapesti konferencián, ahol elhangzott, hogy túl sok a politikai jellegű vita, ezzel szemben kevés az objektív párbeszéd arról, hogy mi a realitás és a gyakorlat mit diktál.

James Jay Carafano szerint a transzatlanti viszonyrendszert a nagy csúcstalálkozók határozzák meg Brüsszelben, vagy éppen Berlinben, melyeken ugyanazok az emberek ugyanazokat hajtogatják. Akár még tévedhetnek is. A budapestit az tette egyedivé, hogy a résztvevők őszintén beszéltek.

Ami a politikai fejleményeket illeti, James Jay Carafano hangsúlyozta: igaz, hogy az Egyesült Államokban a múlt hétvégén a Kongresszus által elfogadott átmeneti költségvetésben nem szerepel Ukrajna támogatása, Szlovákiában pedig a választások győztes pártja szkeptikus a háborúval kapcsolatban, mégsem szabad mindez alapján azt gondolni, hogy most már ez lenne a vezérgondolat.

Mint fogalmazott: „a washingtoni kormány, miután azt érzékelte, hogy Ukrajna mögött van bizonyos kiállás, olyan politikai kérdéseket kapcsolt össze a segítségnyújtással, amelyekkel a konzervatívok nem értenek egyet. Ilyen például a költségvetési hiány kezelése, aminek nagysága mára eléri a teljes gazdaság méretét. Ezért komoly idegesség van amiatt, hogy az elnök túszként használja az ukrán ügyet a többi, számára fontos kérdés elfogadása érdekében. Ugyanakkor Ukrajnát illetően valós aggályok is vannak, többségében a konzervatívok részéről. Például: mi a terve a Biden kormánynak, miért kell elsősorban katonai támogatásra koncentrálnia az Egyesült Államoknak, miközben az európaiak egyre nagyobb mértékben nem ebbe az irányba mennek”.

Hozzátette: az elszámoltathatóság is érvényes követelés, látni kell, hogy pontosan mire is ment el a pénz. A szakértő szerint az ukrajnai támogatást külön törvényben kell rendezni. A támogatás kapcsán James Jay Carafano azt mondta, hogy a légvédelmi és tüzérségi eszközök a „legkritikusabbak”, mely kapcsán megemlítette, hogy már épülnek az új gyártási kapacitások.

„Úgy látom, hogy Ukrajna jövőbeli stabilitásának egyik feltétele, hogy saját maga képes lesz-e jelentős mennyiségű hadi eszközt gyártani.

És, hogy nagyon őszinte legyek, az oroszoknak kell eldönteniük, hogy mikor hagyják abba a harcot. Abban az értelemben már veszítettek, hogy Ukrajna teljes egészét nem tudják meghódítani. Nem tudom, hogy a határvonalak hol húzódnak majd, de ez a realitás. Amikor pedig megkezdődik az ukrán újjáépítés az a teljes régiót érinteni fogja” – fogalmazott.

James Jay Carafano ugyanakkor nagy kérdésnek nevezte, hogy ki vesz majd részt Ukrajna újjáépítésében. A nagy nyugati cégek, vagy a közép-európai országok is részt kapnak-e ebben? Ukrajnával kapcsolatban további kérdésnek nevezte a demográfiai változást.

Írta a Magyar Hírlap