Egy francia város polgármestere levette az ukrán zászlót a városházáról

Egy francia város polgármestere levette az ukrán zászlót a városházáról

A délkelet-franciaországi Vienne polgármestere úgy döntött, eltávolíttatja az ukrán lobogót a városházáról. Tette mindezt azért, mert szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök „elfogadhatatlan” telefonbeszélgetést folytatott a minap.

Nem lengeti többet a szél többet az ukrán zászlót a délkelet-franciaországi Vienne városházáján, mert a polgármester levetette azt. Mint az Oroszhírek.hu oldalon olvasható, Thierry Kovács kifejtette, a lobogót eredetileg azért tűzték ki, hogy kifejezzék szolidaritásukat Kijevvel az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktusban.

Úgy vélte azonban, hogy „lehetetlen nyugati értékekre hivatkozni és a Nyugatot segítségül hívni”, miközben Azerbajdzsánt és az örmények „etnikai tisztogatását” támogatják Hegyi-Karabahban.

A múlt hónapban Azerbajdzsán egy rövid, „terrorellenes” művelet során visszaállította az ellenőrzést a szakadár Hegyi-Karabah régió felett. A főként örmények által lakott enklávé az 1990-es évek elején kikiáltotta függetlenségét Bakutól, de azt egyetlen ország sem ismerte el, beleértve Örményországot is. Bár Baku megígérte, hogy megvédi a civileket, több mint 100 000 örmény – vagyis Hegyi-Karabah becsült lakosságának nagyjából kilencven százaléka – elmenekült az enklávéból.

Írta a Magyar Hírlap