Világ: Fico a koalícióért cserébe sem adná át a miniszterelnöki pozíciót Pellegrininek

Világ: Fico a koalícióért cserébe sem adná át a miniszterelnöki pozíciót Pellegrininek

Robert Fico a nyertes választás után két hetet kapott kormányalakításra. Egyik partnere a Peter Pellegrini vezette Hlas lesz nagy valószínűséggel, de a harmadik koalíciós partner még kérdéses, és úgy tűnik a szociáldemokratákkal kötött szövetség érdekében Fico nem hajlandó lemondani a vezetői pozícióról.

Robert Fico nem adja át a miniszterelnöki posztot Peter Pellegrininek – írja a Napunk. A szlovák választásokat, a volt miniszterelnök Fico pártja a Smer nyerte 22,9 százalékkal, de egyedül nem tud kormányt alakítani, így folynak a tárgyalások. 14 napot kapott a Smer a kormányalakításra.

A koalícióra a Smerből korábban kivált politikusokból álló Hlas-al van a legnagyobb esély, akik a harmadik legtöbb voksot kapták a szavazáson. Pellegrini, a szociáldemokrata Hlas vezetője, aki szintén volt már az ország miniszterelnöke a koalícióért cserébe a miniszterelnöki posztot kérné Ficótól.

A lap információi szerint Fico erről hallani sem akart, inkább a parlament elnöki posztját ajánlaná fel Pellegrininek. Azt írják, a jobboldali KDH kizárta a koalíciót a Smerrel és a Hlassal, de a progresszívekkel is. Ezzel utóbbiak esélye már biztosan elúszik a kormányalakításra, valamint biztos lett, hogy Ficonak és Pellegrininek a nacionalista SNS-t kell harmadikkén bevenni a koalícióba.

Pellegrini 2018-ban vette át a miniszterelnöki mandátumot Ficótól, miután az belebukott a Jan Kuciak újságíró meggyilkolása utáni tüntetésekbe.

HVG