Svájc fizet is az ukrán menekülteknek, ha önként távoznak az országból

Svájc fizet is az ukrán menekülteknek, ha önként távoznak az országból

A svájci migrációs államtitkárság (SEM) ideiglenes kormányzati stratégiát dolgozott ki, amelynek értelmében az ukrán menekülteknek hat-kilenc hónapos időablakon belül el kellene hagyniuk Svájcot.

A terv alapja, hogy valamikor 2024-ben vagy 2025-ben feloldják az ukrán migránsok „S védelmi státuszát”. Ekkor várhatóan mintegy 70 000 ukrán térhetne haza biztonságosan, és várhatóan nyolcvan  százalékuk önként.

A fennmaradó húsz százalék, azaz 14 000 ember azonban várhatóan a távozás határideje után is marad – állítja a jelentés, megjegyezve, hogy minél tovább maradnak Svájcban, annál kevésbé valószínű, hogy önszántukból távoznak majd.

Ennek fényében a SEM ragaszkodott ahhoz, hogy mindent meg kell tenni az önkéntes távozás ösztönzése érdekében, beleértve a menekültek pénzügyi támogatását is.

„Az összegek személyenként 1000 és 4000 frank között mozognak a távozás fázisaitól függően” – számolt be a Swissinfo.

Lengyelország bejelentette, hogy a jövő évtől fokozatosan le kívánja állítani az ukrán menekültek pénzügyi támogatását. Piotr Müller kormányszóvivő a héten egy interjúban kifejtette, hogy annak az időszaknak vége, amikor az ukránok tömegesen menekültek hazájukból,  ezért a nekik nyújtott, ideiglenesnek szánt pénzügyi támogatást is fokozatosan le kell állítani.

Az ENSZ legutóbbi becslései szerint világszerte több mint 6 millió ukrán menekültet tartanak nyilván, akiknek többsége állítólag Európában él, elsősorban olyan országokban, mint Lengyelország és Németország. A TASZSZ orosz hírügynökség által januárban idézett orosz biztonsági szolgálatok azonban azt állítják, hogy a harcok tavalyi kezdete óta további 5,2 millió menekült jutott át Oroszországba.

A kijevi hatóságok sürgetik a nyugati országokat, hogy az ott élő ukránokat ne tekintsék menekülteknek, hanem olyan embereknek, akik „kénytelenek voltak elhagyni Ukrajnát”. Az ukrán állami migrációs szolgálat vezetője, Natalja Naumenko ragaszkodott ahhoz, hogy más országok migrációs szolgálatai ne hozzanak létre programokat az ukrán állampolgárok integrálására.

Írta a Magyar Hírlap