Zsugorodik a Mont Blanc, Franciaország legmagasabb hegye

Zsugorodik a Mont Blanc, Franciaország legmagasabb hegye

A kutatók szerint Franciaország legmagasabb hegye zsugorodott az elmúlt két évben.  A Mont Blanc csúcsát 4805,59 méterben mérték, ami 2,22 méterrel alacsonyabb, mint 2021-ben. Jean des Garets főgeometrikus szerint a zsugorodást az okozhatta, hogy idén nyáron kevesebb eső esett.

A délkelet-franciaországi hegyet kétévente mérik, hogy megpróbálják nyomon követni az éghajlatváltozás Alpokra gyakorolt ​​hatását.

Des Garets elmondta, hogy csapata sokat tanult a Mont Blancról a mérések 2001-es megkezdése óta. “A csúcs magassága és helyzete folyamatosan változik, akár öt méteres változásokkal is” – mondta.

A 2021-es mérés után a szakértők azt mondták, hogy a hegy átlagosan évente 13 cm-t veszít a magasságából. “A jövő generációi számára gyűjtjük az adatokat” – tette hozzá des Garets. “Nem azért vagyunk itt, hogy értelmezzük őket, ezt a tudósokra bízzuk.” Ugyanakkor óvatosságra intett, mondván, hogy az emberek ne használják a magasságméréseket arra, hogy “régi dolgokat mondjanak”.

A Mont Blanc sziklás csúcsa 4792 méteres tengerszint feletti magasságban található, de a magasság változását a csúcson lévő hó és jég okozza.

Az ottani mennyiség a széltől és az időjárástól függ, és a kutatók szerint a zsugorodást az idei “alacsonyabb csapadék” okozhatta. Erősebb csapadék és kisebb szél esetén magasabb csúcsot jegyeztek volna fel. És nem csak a Mont Blanc miatt ad aggodalomra okot.

A múlt héten kiderült, hogy a svájci gleccserek a második legnagyobb éves veszteségüket szenvedték el – amit a tudósok a globális felmelegedés egyértelmű tünetének neveztek.

A múlt hónapban egy 20 fős csapat mászta meg a Mont Blancot, hogy elvégezze a több napig tartó mérést. Nyolc csoportra osztva ez volt az első alkalom, hogy drón segítségével meghatározták a csúcs magasságát. A magasságot úgy határozzák meg, hogy kis vevőket helyeznek a hóba, hogy modellezzék a tetején található jégsapkát. A vevőegységek GPS-jelet bocsátanak ki, amelyet azután centiméter pontosságú méréshez használnak fel. A Mont Blanc beceneve “Európa teteje”, és a becslések szerint évente 20-30 ezer ember próbálja meg felmászni. A legnépszerűbb útvonal a hegyre napi 214 hegymászóra korlátozódik, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot.

Írta a Magyar Hírlap