Jogvédők szerint az erkölcsrendészet bántalmazása miatt kómába esett egy diáklány Teheránban

Jogvédők szerint az erkölcsrendészet bántalmazása miatt kómába esett egy diáklány Teheránban

MH/MTI
2023. október 4. szerda. 12:51

Armita Garavand az ország nyugati részén elterülő, zömmel kurdok lakta Kermánsáh városból származik, és a fővárosban lakik. A Fadzsr kórházba szállították, és szigorúan őrzik. Egyelőre senki nem látogathatja meg, még családtagjai sem – tette hozzá a Hengaw.

Az IranWire című hírportál idézett egy meg nem nevezett forrást, amely szerint a diáklány a fején sérült meg, miután rendfenntartók fellökték.

A Sarg című iráni napilap arról számolt be, hogy az egyik újságíróját, Marjam Lotfit rövid időre őrizetbe vették, amikor be akart menni a kórházba, érdeklődni a tinédzser állapota felől.

Hétfőn az Irna hivatalos hírügynökség azt jelentette, hogy egy 16 éves diáklány ájultan összeesett a teheráni metróban, miután „leesett a vérnyomása”. A Maszúd Doroszti, a metró főigazgatója tagadta, hogy „bármilyen fizikai vagy verbális támadás érte volna a diáklányt akár utasok, akár a metró személyzete részéről”.

Az állami média egy rövid és szerkesztett videót tett közzé az incidensről. A felvételen látható, amint egy fejkendős nőkből álló csoport belép egy metrókocsiba, majd néhány másodperccel később mások kivisznek onnan egy eszméletlen személyt. A rendőrség jelentésében megjegyezte, hogy a lány „nem tartotta be a fejkendőviselésre vonatkozó szabályt”.

A lány kórházba kerülésének hírére a közösségi médiában többen felidézték a tavaly ősszel meghalt Mahsza Amini esetét. A 22 éves iráni kurd nőt azért vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselt fejkendőt, majd fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Ez óriási tüntetéshullámot váltott ki, amely aztán átcsapott hónapokig tartó, sokszor tragikusan végződő rendszerellenes tiltakozásba, az erkölcsrendészet emberei pedig egy időre eltűntek a nagyvárosok utcáiról.

Írta a Magyar Hírlap