Élet+Stílus: Szemétbe fojtják a Balatont: ezeken a településeken a legtöbb a szemét

Élet+Stílus: Szemétbe fojtják a Balatont: ezeken a településeken a legtöbb a szemét

Lakosságarányosan az öt legtöbb szemetet termelő településből négy balatoni, az ötödik is csak azért előzi meg ezeket, mert ott egy hulladéklerakó.

Lakosságarányosan a top öt legtöbb szemetet termelő település közül négy Balaton-parti város, az ötödikben pedig vélhetően azért kiugró a szám, mert van ott egy szemétlerakó – írja elemzésében a Pénzcentrum. A legtöbb szemetet előállító települések között van Balatonmáriafürdő, Zamárdi, továbbá Balatonakarattya és Balatonfenyves. Ezzel szemben Kusbucsán, Nemessándorházán vagy Búcsúszentlászlón alig szállítanak el szemetet az ottaniaktól.

Mint írják, hatalmas különbségek vannak a települések között abból a szempontból, hol mennyi szemét termelődik, vagyis, hogy hivatalosan mennyit szállítanak el: a „legszemetesebb” helyeken egy főre több mint egy tonna hulladék is juthat egy évben, miközben a legkevésbé szemetes helyeken ez a 100 kilót sem éri el.

Az adatokból kiderül, hogy 2021-ben átlagosan 681 tonna szemetet termeltek a települések. Budapesten 2021-ben 400 ezer tonna hulladékot szállítottak el a lakosságtól, de ez a szám lakosságarányos nem kiugró: fejenként 233 kilogramm.

Megyei szinten a négy legszemetesebb várost is magában foglaló Somogy vármegye termeli a legtöbb hulladékot. A második Pest, a legutolsó pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A legtöbb és legkevesebb szemetet termelő vármegyék között nagyjából átlagosan fejenként 150 kg különbség volt szeméttermelésben 2021-ben.

A tíz legtöbb szemetet termelő város a Pénzcentrum összesítése alapján:

  1. Csér
  2. Balatonmáriafürdő
  3. Zamárdi
  4. Balatonakarattya
  5. Balatonfenyves
  6. Debréte
  7. Kiscsécs
  8. Szántód
  9. Ábrahámhegy
  10. Tornakápolna

Cséren az adatok alapján több mint négy tonna szemét jutott egy főre, ami hihetetlenül kimagasló szám, azonban a településen egy Hulladéklerakó STKH telep található.

A legkevesebb hulladékot a Zala vármegyei Kisbucsa termeli (25,85 kg), de mind a tíz település 100 kg alatt termel.

HVG