Vállalkozás: Kiderült, hogy mennyien elégedettek a fizetésükkel

Vállalkozás: Kiderült, hogy mennyien elégedettek a fizetésükkel

Romlott a munkavállalók anyagi helyzete az elmúlt időben.

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 48 százaléka elégedetlen a fizetésével és 62 százalékuk szerint romlott az anyagi helyzetük az elmúlt időben – derül ki a Trenkwalder szeptember végi munkaerőpiaci kutatásából.

Az 500 fős felmérésből kiderül, hogy a fizetésüket keveslők 31 százaléka megelégedne 20 százalékon belüli béremeléssel, további 30 százalék 20-30 közötti pluszjövedelmet tartana megfelelő mértékűnek. A többség azonban legkorábban januárban számíthat a következő fizetésemelésre:

szeptember végén mindössze a válaszadók 28 százaléka számolt be arról, hogy munkáltatója év közbeni emeléssel kompenzálta legalább részben a pénzromlás hatásait.

Azonban, a tavalyi 58 százalékhoz képest pedig idén mindössze 45 százaléknyian gondolják úgy, hogy ha jövőre nem kapnak fizetésemelést, akkor biztosan felmondanak a munkahelyükön. Egy éven belüli munkahelyváltást a válaszadók 46 százaléka tervez, ami 7 százalékpontos visszaesést jelent a tavaly őszi 52 százalékhoz képest.

Ezzel párhuzamosan nőtt azok száma, akiknek munkahelyük megőrzése a legfontosabb:

az érintettek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő 12 hónapban fontosabb a munkahelye biztonsága, mint az, hogy a bére az inflációt meghaladó mértékben emelkedjen.

„A felmérés adatai is megerősítik azt a megállapítást, hogy idén visszaesett a munkáltatók munkaerő iránti kereslete, és ezzel párhuzamosan romlott a munkavállalók alkupozíciója” – emelte ki Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. A válaszadók 53 százaléka érzi úgy, hogy a idén nehezebben lehet egy szakmájának megfelelő munkahelyen elhelyezkedni, mint egy évvel korábban. Tavaly ez az arány még csupán 45 százalék volt. Ennek ellenére az összes válaszadó 7 százaléka már 10 százalékkal magasabb fizetésért is váltana, 30 százalékkal kedvezőbb alternatív állásajánlatért pedig már 65 százaléknyian hagynák ott jelenleg állásukat.

HVG