Bukarest szerint az állam nem tolerálhatja az antiszemitizmust és gyűlöletbeszédet

Bukarest szerint az állam nem tolerálhatja az antiszemitizmust és gyűlöletbeszédet

MH/MTI
2023. október 3. kedd. 16:55
Frissítve: 2023. október 3. 16:59

Marcel Ciolacu a román kormány székházában megrendezett keddi rendezvényen beszélt erről, amelyen a kétkamarás parlament házelnökei, kormánytagok, oktatók és diákok képviselői, valamint a romániai zsidó hitközség vezetői vettek részt abból az alkalomból, hogy a 2023-24-es tanévtől kezdődően a romániai középiskolai és szakoktatási keretterv közös törzsének részeként bevezették „A zsidók története. A holokauszt” című új tantárgyat.

A miniszterelnök kifejtette, hogy a fiatalokat a hazaszeretet szellemében kell nevelni, de ehhez a történelem sötét fejezeteinek és hibáinak megismerése is hozzátartozik, hogy azok ne ismétlődhessenek meg. Az új tantárgy bevezetése szerinte pártok feletti, össztársadalmi akaratot tükröz a holokauszttal kapcsolatos oktatás előmozdítására, valamint a fiatalok és a társadalom egészének ellenálló képességét erősíti az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a diszkrimináció által jelentett veszélyekkel szemben.

Marcel Ciolacu arról biztosította európai és nemzetközi szövetségeseit, hogy Románia továbbra is megbízható partner marad az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben.

Ligia Deca oktatási miniszter beszédében kifejtette: a másság tiszteletét, a népek közötti béke megbecsülését, az emberi jogok tiszteletben tartását csakis oktatás révén lehet átadni az ifjabb nemzedékeknek. Bejelentette: a 2025-26-os tanévtől kezdődően a zsidók történelmének oktatása mellett a romániai kommunizmus történetét is beiktatják az országos tantervbe, választható tantárgyként pedig a romák történelméről, rabszolgasoráról és deportálásáról is tanulhatnak majd az általános iskolások és a gimnazisták.

A román parlament 2021 őszén hozott törvényt arról, hogy a középiskolai tanterv részeként bevezetik „A zsidók története. A holokauszt” című új tantárgyat. A román állam csak a 2000-es évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

A második világháború előtt, az 1930-as népszámláláson 450 ezer zsidót írtak össze az akkor 14,3 millió lakosú Romániában. A holokausztot túlélő romániai zsidók túlnyomó része a kommunizmus és főleg a Ceausescu-diktatúra idején, illetve közvetlenül utána kivándorolt. A legutóbbi népszámláláson 2378-an vallották magukat zsidónak Romániában.

Írta a Magyar Hírlap