Belső amerikai játszma vagy elapadó források? Aggódnak az ukránok a támogatások miatt

Belső amerikai játszma vagy elapadó források? Aggódnak az ukránok a támogatások miatt

Bár Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a törvényhozók által elért megállapodást, elismerte az Ukrajnának nyújtott újabb finanszírozás hiányát, és fogadkozott, hogy Washington „nem fog elfordulni” Kijevtől. Közben az amerikai szenátus vezetőinek kétpárti csoportja is megígérte, hogy szavazni fog az Ukrajnának nyújtott további támogatásról – írja a CNN.

Az ukrán fővárosban, Kijevben élők számára az elmúlt héten az amerikai kongresszust lázban tartó dráma alig több, mint zaj, miközben a háború tovább dúl.

„Ezek belső amerikai játékok. És Ukrajna ennek a vitának – ennek a belső háborúnak – a túsza” – mondta Volodimir Kostiak ukrán katona a CNN-nek vasárnap, a nemzeti ünnepen, a honvédek napján, amelyen az ország veteránjai és háborús halottai előtt tisztelegtek. „Amerika stratégiai érdekeinek Ukrajna is része” – tette hozzá. „És úgy gondolom, hogy a belpolitikai harc nem befolyásolhatja annyira az Ukrajnának nyújtott segítséget”.

Kostiak szerint az Ukrajna finanszírozása körüli harc a 2024-es amerikai elnökválasztás politikai realitásainak köszönhető, de szerinte kicsi a valószínűsége annak, hogy Washington leállítja Ukrajna támogatását. „Az amerikai költségvetést a történelem során már hússzor függesztették fel, és ez még egyszer sem vezetett komoly következményekhez” – mondta a katona. „Szóval nem látom ezt nagy problémának Ukrajna számára”.

Natalia és Serhii Krasnoscsoks – Natalia angoltanár, Serhii vállalkozó –, hasonlóan optimisták voltak. „Igen, láttuk a híreket, de úgy gondoljuk, hogy mindenképpen lesz segély Ukrajnának” – mondták. „Nagyon reméljük. És természetesen hálásak leszünk minden segítségért. Minél több, annál jobb”.

Mikhailo Csendei, egy áruházi adminisztrátor a CNN-nek azt mondta, szerinte „lehetetlen” lenne, hogy az USA teljesen megvonja a segélyt – de „most ez egy belső amerikai kérdés”.

Mások az ukrán fővárosban azonban kevésbé voltak bizakodók – különösen, mivel az amerikai támogatás egyre csökken, miközben közel 20 hónapja tart a háború.

A CNN augusztusi felmérése szerint az amerikaiak többsége ellenzi, hogy a kongresszus további forrásokat engedélyezzen Ukrajna támogatására, és a közvélemény nagyjából megosztott abban a kérdésben, hogy az Egyesült Államok már eddig is eleget tett-e a háború sújtotta országért.

A felmérés a közvélemény lelkesedésének csökkenését mutatja, hiszen egy hasonló, az invázió kezdeti napjaiban, 2022 februárjában végzett felmérés szerint akkor a megkérdezettek 62%-a úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak többet kellene tennie. A pártok közötti megosztottság is szélesedett azóta: a demokraták és a republikánusok többsége most ellentétes oldalon áll az USA ukrajnai szerepvállalásával kapcsolatos kérdésekben.

Az amerikai költségvetés jelenleg mintegy 1,6 milliárd dollárt tartalmaz a védelmi ipar számára és 1,23 milliárd dollárt közvetlen költségvetési támogatásra, valamint humanitárius és energetikai projektekre szánt összegeket – közölte az ukrán külügyminisztérium vasárnap.

Oleg Nikolenko, a minisztérium szóvivője Facebook-bejegyzésben közölte, hogy Kijev együttműködik washingtoni partnereivel annak érdekében, hogy a kongresszus által a következő 45 napban feldolgozandó költségvetés tartalmazzon új forrásokat Ukrajna számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki a múlt hónapban a Capitoliumba látogatott, hogy több támogatást kérjen, korábban arra figyelmeztetett, hogy az amerikai támogatás csökkenése súlyos következményekkel járhat a háborús erőfeszítésekre nézve.

Tetiana Ostapcsuk, egy kijevi logisztikai szakember vasárnap még nem sokat hallott az átmeneti kiadási törvényjavaslatról, azt mondta: „Biztosan állíthatom, hogy nagy szükségünk van más országok támogatására, mert egyedül nem tudjuk megoldani”. „A segély nagyon fontos. Ha hirtelen megtörténik, hogy Amerika nem segít többé, akkor mindannyian harcolni fogunk azért, hogy megőrizzük a földünk szabadságát. Az utolsó emberig” – mondta. „De segélyekkel még mindig könnyebb lenne.”

Yulia Mueller főkönyvelő pesszimista. „Előállhat az a helyzet, hogy a segélyek leállnak, mert az amerikaiak nagy része elégedetlen azzal, hogy a pénzüket Ukrajnába küldik, hogy Ukrajna messze van, hogy az USA-t nem fenyegeti veszély” – mondta. „Másrészt viszont úgy tűnik nekem, hogy minden épeszű ember, aki látja az atrocitásokat, amelyek itt történtek és történnek most is – ahogyan egész városokat semmisítenek meg –, megérti, hogy ez átterjedhet más országokra is” – tette hozzá.

Írta a Magyar Hírlap