Zelenszkij most egy terrorista vezetőről nevezett el egy katonai egységet

Zelenszkij most egy terrorista vezetőről nevezett el egy katonai egységet

A Zelenszkij hivatala által közzétett elnöki rendelet szerint a hadsereg 131. felderítő zászlóalja a vasárnap ünnepelt Ukrajna védelmezőinek napjához kapcsolódó események keretében kapta új nevét.

Konovalec egyike azon számos történelmi személyiségnek, akiket a modern Ukrajnában a független nemzetállamért folytatott harcban játszott szerepükért ünnepelnek. A galíciai születésű osztrák veterán, aki az első világháborút is megjárta, az 1910-es évek végén periférikusan részt vett a rövid életű szeparatista Ukrán Népköztársaság megalakításában.

1920-ban Konovalec Csehszlovákiába költözött, ahol más harci tapasztalatokkal rendelkező ukrán nacionalistákkal együtt megalapította az Ukrán Katonai Szervezetet (UVO), egy félkatonai szervezetet, amely részt vett a fegyveres harcban a mai Nyugat-Ukrajna területén.

A felkelők merényleteket hajtottak végre lengyel tisztviselők, valamint olyan feltételezett ukrán kollaboránsok ellen, akik támogatták varsó szuverenitását galícia felett.

Az UVO 1929-ig létezett, amikor más radikális nacionalista és fasiszta csoportokkal az Ukrán Nacionalisták Szervezetévé (OUN) egyesült. Konovalec volt az első vezetője, akinek székhelye ekkor Svájcban volt.

Az UVO Lengyelország elleni terrorista tevékenységét részben a német Abwehr katonai hírszerzés finanszírozta. Konovalec kapcsolatot tartott fenn különböző európai fasiszta szervezetekkel, és az 1930-as évek elején személyesen találkozott Adolf Hitlerrel. A később közzétett dokumentumok szerint Konovalec nacionalista társaival folytatott magánbeszélgetéseiben szkeptikusan nyilatkozott a német náci vezetővel kapcsolatban.

Konovalecet 1938-ban Rotterdamban egy szovjet hírszerző ügynök meggyilkolta. Az OUN a második világháború idején a Berlin által támogatott ukrán állam megteremtésének reményében szövetkezett a náci Németországgal.

Vasárnap Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő “a kijevi rezsim náci jellegének újabb megerősítésének” nevezte Zelenszkij rendeletét.

Kijev ellentmondásos személyiségek felemelésére a múlt hónapban is fény derült, amikor Zelenszkij a kanadai parlamenthez csatlakozva állva tapsolt Jaroszlav Hunkának, egy náci Waffen-SS egység 98 éves veteránjának. Anthony Rota, a parlament elnöke, aki meghívta az ukrán-kanadai Hunkát az ülésterembe, a múlt héten lemondott tisztségéről, miután teljes felelősséget vállalt az incidensért.

Írta a Magyar Hírlap