Torna-vb: túl van a selejtezőn a magyar női válogatott, halvány olimpiai csapatremény

Torna-vb: túl van a selejtezőn a magyar női válogatott, halvány olimpiai csapatremény

Nem a legjobb előjelekkel készült a csapat a vb-re, hiszen a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia az elutazás előtt keresztszalag-szakadást szenvedett, és már átesett a térdműtéten. Ráadásul a Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású férfiválogatott vasárnap nem szerepelt jól, csak a huszadik helyen végzett, miközben a párizsi induláshoz a legjobb 12-ben kellett volna zárnia, ugyanakkor Mészáros ötkarikás kvótát szerzett azzal, hogy bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.

A női csapat abban reménykedett, hogy 1996 után ismét kijut az olimpiára. Ehhez az amerikai, a brit és a kanadai együttest nem számítva a legjobb kilencben kellett végezni. Akinek a válogatottja nem szerez ötkarikás indulási jogot, annak az egyéni összetettben kellett – a csapatkvótásokat leszámítva – az első 14-ben végeznie. Ezen kívül még a jövő évi világkupákon és az Európa-bajnokságon is osztanak ki olimpiai kvótákat.

A stratégia az volt, hogy mindenki lehetőleg rontás nélkül végezze el a gyakorlatait, még ha ennek az is az ára, hogy az igazán ponterős, de veszélyes elemeket kihagyják. A csapatok öt főből álltak, mind a négy szeren négyen indulhattak, és a legjobb három eredmény számított a csapatpontszámba.

A női selejtező már vasárnap délután megkezdődött, a magyarok hétfőn kora este következtek, számukra az első szer a felemáskorlát volt. Czifra kezdett és 12,733 pontot kapott, Székely jónak mondható 13,866-ot, Bácskay 11,300-at, Mayer pedig 11,766-ot. A csapatpontszám ezen a szeren 38,365 lett.

Következett a gerenda, itt Mayer nyitott 12,466-tal, Székely 12,166-ot, Czifra 12,866-ot, majd Szilágyi 12,400-at szerzett. Ezen a szeren 37,732 lett az összpontszám.

Harmadjára a talajgyakorlatok voltak soron. Czifra 12,133-mal indított, Székely 12,200, Mayer 12,400, végül Szilágyi 12,066 pontot kapott, a csapat pedig 36,733-mal gazdagodott.

Végül az ugrás várt a magyarokra, amelyben sikerült kimondottan jól teljesíteni. Itt Székely kezdett 13,033-mal, Czifra 13,633-at, Bácskay 13,800-at, utoljára pedig Mayer 13,300-at gyűjtött, ezen a szeren pedig 40,733 lett a csapatpontszám.

A válogatott így 153,563 ponttal zárt, ami jelenleg a 12. helyre elegendő, az amerikai-brit-kanadai hármas előtte zárt, azaz éppen kilencedik, és akkor lesz ott a párizsi olimpián a magyar csapat, ha a hátralévő két csoportból senki nem előzi meg.

Czifra 51,365 ponttal a 25., Székely 51,265-tel a 26., ám mivel egy országból csak ketten juthatnak a 24-es egyéni döntőbe, ez alapján két csoporttal a zárás előtt a 21., illetve 22. – még továbbjutó – helyen állnak. Bácskay ugrásban jelenleg éppen bejutna a szerdöntőbe, míg Székely tartalék lenne felemáskorláton.

A szerdai csapatdöntőbe a legjobb nyolc kerül. A pénteki egyéni összetett fináléba 24-en, a hétvégi szerenkénti döntőkbe pedig nyolcan-nyolcan jutnak be azzal a megkötéssel, hogy egy országból legfeljebb ketten.

Mivel még két női csoport versenye hátra van, ezért csak 23 óra körül derül ki, kik jutnak ki az olimpiára, illetve a vb-n a pénteki egyéni összetett, valamint a hétvégi szerenkénti döntőkbe.

Amint Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek a magyarok selejtezője után elmondta: Kovács Zsófia sérülésével közel öt ponttal tud kevesebb a csapat, és a mostani kvalifikáció alapján így akár a 8-10. helyen is zárhatott volna az együttes.

“Most reálisan abban bízhatunk, hogy a 15. helyért járó egy, név nélküli kvótánk meglesz, és az egyéni összetettben is lesz egy párizsi kvótánk, a jobbik magyar itt Czifra. Éjjelre okosabbak leszünk” – jegyezte meg Altorjai.
 

Írta a Magyar Hírlap