Világ: Megvan a szlovákiai választás hivatalos végeredménye, Ficónak ad megbízást az államfő

Világ: Megvan a szlovákiai választás hivatalos végeredménye, Ficónak ad megbízást az államfő

A szlovák államfő hétfőn felkéri kormányalakításra Robert Ficót, miután pártja, a Smer-SD 42 mandátumot szerzett a 150 fős parlamentben.

Kihirdette a szombati előrehozott választások hivatalos végeredményét a szlovák központi választási bizottság. Vasárnapi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) a leadott szavazatok 22,9 százalékával nyert, ez az eredmény 42 mandátumot ért a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Az eredményhirdetést követően Zuzana Caputová államfő a Facebookon jelentette be, hogy a győztes pártnak hétfőn ad kormányalakítási megbízást.

A választások végeredménye alapján hétpárti lesz a parlament. Az erősorrend (a pártvezetőket is feltüntetve):

1. Robert Fico / Irány (Smer-SD): 22,9%, 42 mandátum.

2. Michal Simecka / Progresszív Szlovákia (PS): 17,9%, 32 mandátum.

3. Peter Pellegrini / Hang (Hlas-SD): 14,7%, 27 mandátum.

4. Igor Matovic / Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO), koalícióban: 8,8%, 16 mandátum.

5. Milan Majersky / Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH): 6,8%, 12 mandátum.

6. Richard Sulík / Szabadság és Szolidaritás (SaS): 6,3%, 11 mandátum.

7. Andrej Danko / Szlovák Nemzeti Párt (SNS): 5,6%, 10 mandátum.

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

A választások hivatalos végeredményeit Robert Fico „nagyon jóknak” nevezte, és kijelentette: ha megbízatást kapnak a kormányalakításra, elkezdik az egyeztetéseket a többi párttal, s ezek során prioritás lesz számukra a V4 működőképessége és az, hogy stabil, négy éven át működő kormányt tudjanak alakítani.

A második helyen a parlamentbe bejutó PS elnöke, Michal Simecka az eredményekre reagálva azt mondta: mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy az Irány ne tudjon kormányt alakítani.

Peter Pellegrini a harmadik helyet elért pártja, a Hang nevében azt közölte: mindenkivel leülnek tárgyalni, akitől megbízatást kapnak.

A negyedik helyet megszerző OLaNO elnöke, Igor Matovic bejelentette: mindenképpen ellenzékbe vonulnak.

A kereszténydemokraták kizárták a Robert Ficóval közös kormányzást, a Szlovák Nemzeti Párt későbbre ígért tájékoztatást elképzeléseiről.

A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északi járásokban.

Az új összetételű parlamentnek 30 napon belül kell összeülnie.

HVG