Újabb stratégiai helyről szorulnak ki a franciák Afrikában

Újabb stratégiai helyről szorulnak ki a franciák Afrikában

Az állami tantervtől eltérő tankönyvek tilalma, a franciaórák számának korlátozása, a francia érettségivel rendelkezők nehezebb bejutása az algériai egyetemekre, távoktatásos vizsgatilalom – csak úgy röpködnek a tiltó intézkedések az új tanév kezdetén Algériában – írták.

Az algériai oktatási minisztérium a kettős tanterv ellen indított hajszát: az iskolaigazgatóknak el kell hagyniuk a párhuzamos, francia tantervet, különben büntetőjogi felelősségre vonással kell számolniuk. Az állami iskolákban, amelyek az összes intézmény kevesebb mint öt százalékát teszik ki, és elsősorban a középosztályt célozzák meg, itt-ott előfordult, hogy egyáltalán nem tanították az algériai tananyagot. Mások francia nyelven, lefordított algériai tankönyvek alapján tanítottak – ismerteti a Le Figaro. Megint mások melléképületekben, amelyekben hivatalosan az oktatási nehézségekkel küzdőket támogató osztályokat működtettek, a valóságban – teljesen illegálisan – a francia tantervet követő, komplett oktatási intézményeket tartottak fenn véli a lap.

Mostantól kezdve ezek az iskolák nem fogadhatnak 16 év alatti tanulókat a tanítási idő alatt. Jelentős akadályokat állított fel az állam a francia érettségi elé is: ezt a vizsgát már nem Algériában, hanem csak külföldön tehetik le – írja a portál.

Írta a Magyar Hírlap