Lázár Vilmos: Ideális helyszín a Nemzeti Vágtának Szilvásvárad

Lázár Vilmos: Ideális helyszín a Nemzeti Vágtának Szilvásvárad

– Tizenöt év után a Nemzeti Vágtát nem a budapesti Hősök terén, hanem a Szilvásváradon rendezik meg. Az új helyszín milyen kihívást jelent ez a rendezőknek?

– A szervezőknek fel kellett pörögniük, hiszen a már megszokott, bevált rendezésen változtatni kellett. Könnyebbséget jelentett viszont, hogy Európa egyik legkorszerűbb lovas központjában rendezzünk a 16. Nemzeti Vágát, ahol a kamionparkolóktól kezdve a kiváló talajú pályáig minden feltétel adott. Tehát nem kellett körpályát építeni, úgy mint korábban a Hősök Terén. Az amatőr galoppfutamok mellett látványos lovasbemutatók is lesznek, amelyek csúcsponja a lipicai ménes lovainak meghajtása lesz. Remélem az idén is az időjárás kegyes lesz hozzánk, s akkor egy varázslatos viadalt láthatnak a nézők a Szalajka-völgy kapujában.

– Jövőre Szilvásváradon rendezik meg a négyesfogathajtó világbajnokságot, ezért érdeklődve figyeltünk csapatunk augusztusi Európa-bajnoki szereplését, amely nem jól sikerült.

– Csapatunk csak nyolcadik lett. Ebben közrejátszott, hogy a válogatott erőssége, testvérem, Zoli megbetegedett, ezért nem indulhatott az Európa-bajnokságon. A nyár végi hazai és nemzetközi versenyeken már ő is és társai is jobban szerepeltek. Jelenleg ebben a szakágban fogataink nem tartoznak a nemzetközi élmezőnybe, de mindent megteszünk azért, hogy jövőre, hazai közönség előtt harcban lehessenek az éremért. Remélem, hogy a világ legjobb hajtóinak versengése olyan nagy közönségsikert arat, mint a budapesti atlétikai világbajnokság.

– Kettesfogathajtóink viszont éppen tíz éve veretlenek a világversenyeken. Ez a sikersorozat folytatódhat?

– Igen, mert ebben a szakágban jól sikerült a generációváltás. Tíz éve és 2015-ben is Zoli és én is tagjai voltunk a világbajnoki aranyérmes csapatnak, majd az azóta háromszor egyéniben győztes Hölle Martin vezérletével együttesünk verhetetlen. Habár a mezőny nemcsak hatalmas, hanem nagyon erős is, de hajtónik jól felkészített lovaikkal esélyesek a címvédésre Haras du Pinben.

Dobrovitz maradt ki a magyar csapatból

Az előző három alkalommal egyéniben győztes Hölle Martin mellett Osztertág Kristóf és ifj. Fekete György került az ugyancsak címvédő magyar csapatba, melyből így ifj. Dobrovitz József maradt ki a csütörtöktől vasárnapig tartó világbajnokságon. Szilágyi Zsolt csapatvezető arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szerdai állatorvosi vizsgálaton mind a hét magyar induló lovai megfeleltek. Hozzátette, rendkívül nehéz versenyre számít, mert ilyen kemény, embert és lovat próbáló maratonpályát még nem látott. A három csapattag mellett ifj. Dobrovitz, Kákonyi Norbert, Penzer László és Tóth Andrea egyéniben lesz érdekelt.
A vb-re 25 ország 93 hajtója nevezett. A szokásoknak megfelelően csütörtökön és pénteken a díj-, szombaton a maraton-, vasárnap pedig az akadályhajtást rendezik. A csapatverseny eredményébe minden számban a két jobbik hajtó teljesítménye számít bele.

Írta a Magyar Hírlap