Itthon: Novák Katalin biztosra ment: a mormonoknak magyarázta, hogy ne féljenek gyereket vállalni

Itthon: Novák Katalin biztosra ment: a mormonoknak magyarázta, hogy ne féljenek gyereket vállalni

Az államfő Utah államban, a legnagyobb mormon magánegyetemen tartott előadást.

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, ismertebb nevén mormonok magánegyetemén beszélt a diákoknak a gyermekvállalás fontosságáról Novák Katalin. Az államfő éppen az Egyesült Államokban turnézik, ahol „a népesedési problémák megoldását célzó lépésekhez” keres szövetségeseket, a többi közt a Tesla-alapító és Twitter (X)- tulajdonos Elon Musk személyében.

A mormon egyház második vezetőjéről elnevezett utahi Brigham Young Egyetemen Novák Katalin a Nyugaton tapasztalt „demográfiai jégkorszakról” beszélt, és hangsúlyozta, hogy a „gyermekvállalás menti meg a világot”.

Az államfő azt üzente a fiataloknak, hogy nem éri meg lemondani a családi életről és a gyermekvállalásról a karrier érdekében. Arra is biztatta őket, hogy „ne féljenek gyermeket vállalni”. Nem mintha erre az egyetem 35 ezer diákja esetében nagy szükség lenne, hiszen egyrészt jellemzően nagycsaládokban élnek, másrészt szinte mindegyikük tagja a mormon egyháznak, és beiratkozáskor elfogadják a viselkedési kódexet is, melyben az öltözködési szabályokon kívül elfogadják azt is, hogy házasságon kívül nem élnek nemi életet, tartózkodnak a homoszexuális kapcsolattól, nem isznak alkoholt és nem használnak kábítószert.

© MTI / Sándor Palota / Bartos Gyula

Novák Katalin találkozott Utah állam kormányzójával is, aki megnyugtatta, hogy a magyar családpártiság az államban visszahangra talál. Spencer Cox szerint családbarát szemléletben a hit szerepet játszik, és manapság „ezek a társadalmi intézmények támadás alatt állnak és visszaszorulóban vannak”.

HVG