Élet+Stílus: A legszerencsétlenebb embereket szoríthatja ki Párizsból a közelgő olimpia

Élet+Stílus: A legszerencsétlenebb embereket szoríthatja ki Párizsból a közelgő olimpia

Április óta 1800 párizsi hajléktalant költöztettek vidékre a francia hatóságok.

A francia kormány tagadja, hogy a 2024-es párizsi olimpia miatt a fővárosból vidékre költöztetnek hajléktalanokat, de az elismerik, hogy az elmúlt hónapban hetente 50-150 főt vittek Párizs külvárosaiból 10 vidéki hajléktalanszállóra. Azt állítják ugyanakkor, hogy ezzel a főváros ellátórendszerére nehezedő nyomást próbálják enyhíteni.

Párizsban – mint a legtöbb európai nagyvárosban – kifejezetten nehéz és drága állandó szállást találni. A CNN friss riportjában megszólal például egy etióp menekült, aki 2017-ben viszontagságos úton, Szudánon, Líbián és a Földközi-tengeren át jutott el Franciaországba.

Az Obsa néven bemutatkozó férfi hiába dolgozik teljes állásban, rendszergazdaként Párizsban, évek óta nem talál álbérletet. Korábban a francia hajléktalanellátás biztosított neki egy szobát egy hotelben, de onnan arra hivatkozva rakták ki, hogy beköltözött hozzá a felesége.

Az amerikai lapnak egy hajléktalan menekültekkel foglalkozó civil szervezet képviselője azt mondta, hogy a közelgő olimpia miatt a párizsi hotelek kezdték el felbontani a francia kormánnyal kötött korábbi szerződéseiket, amelyek alapján eddig az állami hajléktalanellátásnak is kiadtak szobákat.

A civil szervezeteket tömörítő Szolidaritási Szereplők Szövetsége adatai szerint 2022-ben körülbelül 50 ezer hajléktalant szállásoltak el éjszakánként szállodákban az Ile-de-France régióban, ahol Párizs található. Idén a korábban rendelkezésre álló szállodai helyek közül már legalább ötezret visszamondtak a hotelek.

A párizsi vezetés a CNN megkeresésére közölte, hogy a felbontott szerződések ellenére tavalyhoz képest „csak” kétezerrel kevesebb hotelszoba elérhető, mert vannak új partnereik. Csakhogy már tavaly is túl kevés volt a hajléktalanok számára elérhető szállás.

HVG