Csizi Péter: Idén 37 ezer ember foglalkoztatásához nyújtanak segítséget a gondoskodáspolitika keretében

Csizi Péter: Idén 37 ezer ember foglalkoztatásához nyújtanak segítséget a gondoskodáspolitika keretében

MH/MTI
2023. szeptember 27. szerda. 13:26

Csizi Péter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy ez a 37 ezer ember úgy tud mindennap dolgozni, hogy segítséget kap a munkaadójától, a környezetétől és a magyar államtól is. Jelezte, 31 ezren védett foglalkoztatásban, megváltozott munkaképességű munkavállalóként, hatezren fejlesztő foglalkoztatás keretében dolgoznak, és utóbbiak fele az SZGYF révén 45 helyszínen tevékenykedik, amihez idén több mint 70 milliárd forintos támogatást nyújt a központi költségvetés.

A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy gyakran különválasztják a két foglalkoztatási formát, pedig „nagy az átjárás egyikből a másikba”, hiszen a fejlesztő foglalkoztatás „előszobája” a védett foglalkoztatásnak, amely aztán felkészíti a munkavállalókat a nyílt munkaerőpiacra.

Csizi Péter rámutatott, hogy ugyan mindig munkáról van szó, de a fejlesztő foglalkoztatás, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nem elsősorban csak munkáról szól, sokkalta fontosabb a fogadó közösség, amely a fogyatékkal élőket fogadja, hiszen ők adnak nekik „erőt, kitartást és célt a mindennapjaikba”. A fejlesztő foglalkoztatás egyfajta ablak a világra, lehetőséget ad arra, hogy az élet produktívabban teljen, mint ahogy azt sokan el is képzelik – tette hozzá.

Ovádi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő köszönetet mondott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak, mert „erőn felül teljesítenek” és intézményeiken keresztül nap mint nap segítenek embertársaikon, hogy egy jobb világot teremtsenek közösen.

Jeviczki Melinda Klára, az SZGYF általános főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a fejlesztő foglalkoztatás, legyen az növénytermesztés, kézműves termékek előállítása, vagy karbantartás területén végzett munka, „fantasztikus tevékenység, amely értéket teremt” és az országban mindenkinek ismernie kellene. Elmondta, hogy kötelékükben mintegy háromezer fejlesztő foglalkoztatásban résztvevő van, akik 148 helyszínen közel 200 segítővel végzik értékteremtő munkájukat, ahol „napfényre kerül egy különös kincs, a tehetség”.

Írta a Magyar Hírlap