Vitára hívta ki Giorgia Meloni a német kancellárt

Vitára hívta ki Giorgia Meloni a német kancellárt

„Elképesztő, hogy az Ön kormánya a nem kormányzati szervezeteket segíti”, miközben Olaszországot ostromolják a migránsok – méltatlankodott Giorgia Meloni a német kancellárnak írott levelében, amelyben strukturális megoldásokat sürgetett, és közölte: szívesen leül megvitatni a kérdést Olaf Scholz-cal.

„Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy az Ön kormánya – az olasz kormánnyal nem egyeztetett módon – úgy döntött, hogy jelentős összegekkel támogatja az illegális migránsok (…) Földközi-tengeren történő mentésével foglalkozó nem kormányzati szervezeteket” – fogalmazott levelében az olasz miniszterelnök.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

Giorgia Meloni rámutatott: „széles körben ismert, hogy a nem kormányzati szervezetek hajóinak jelenléte a tengeren (…) megsokszorozza a lélekvesztők indulásának számát, ami nemcsak további terhet jelent Olaszország számára, hanem egyúttal növeli az újabb tengeri tragédiák kockázatát is.”

Kiemelte, hogy Olaszországra és különösen Lampedusára óriási nyomás nehezedik az utóbbi időben. Ezt pedig semmilyen szinten nem segíti megoldani az, ha a migránsokat Európába hordó szervezeteket bátorítják. Sőt, pénzelik. 

Meloni úgy látja, az EU-Tunézia megállapodás, amiről Ursula von der Leyen beszélt szeptember közepén, végre egy konkrét előrelépés, de önmagában kevés, tovább kell lépni, és átfogó, strukturális megoldást kell találni a migráció problémájára.

„Biztos vagyok az Ön megértésében és együttműködésében, és (…) örömmel megvitatom a kérdést személyesen az első adandó alkalommal” – tette hozzá az olasz kormányfő.

Írta a Magyar Hírlap