Világ: Botrány tört ki Kanadában, miután a parlament vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán SS-katonát

Világ: Botrány tört ki Kanadában, miután a parlament vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán SS-katonát

Jaroszlav Hunka azért ment el a parlamentbe, hogy tanúja legyen Volodimir Zelenszkij elnök fogadásának, az idős férfi jelenlétére Anthony Rota házelnök hívta fel a képviselők figyelmét.

Botrány tört ki Kanadában, miután a parlament vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán SS-katonát – derül ki a Guardian cikkéből. Az eset miatt Anthony Rota házelnök bocsánatot kért és vállalta a történtekért a felelősséget. Rota volt az ugyanis, aki Volodimir Zelenszkij pénteki fogadásakor felhívta a ház figyelmét a látogatók soraiban ülő Jaroszlav Hunkára, majd úgy mutatta be, mint háborús hőst, aki az Első Ukrán Hadosztályban küzdött.

Igen ám, csak a nevezett Első Ukrán Hadosztálynak volt egy másik neve is, ez a Waffen-SS 14. önkéntes hadosztálya. Az alakulat több tömeggyilkosságot is végrehajtott a mai Nyugat-Ukrajna területén, illetve részt vett az 1944 augusztusi szlovák nemzeti felkelés leverésében is. Azt egyelőre nem tudni, hogy Jaroszlav Hunkának személyesen mekkora a felelőssége a történtekben.

A hadosztály egykori tagjai közül többen is Kanadában telepedtek le, az oakville-i és az edmontoni temetőben is emlékművet állítottak az alakulatnak.

„Ez volt a helyes lépés” – áll a házelnöki bocsánatkérést kommentáló miniszterelnökségi közleményében. „Sem a miniszterelnöki hivatal, sem az ukrán delegáció nem kapott előzetes értesítést Hunka meghívásáról vagy köszöntéséről”.

HVG