Nicolae Ciuca: Románia támogatja Georgia európai integrációját

Nicolae Ciuca: Románia támogatja Georgia európai integrációját

MH/MTI
2023. szeptember 25. hétfő. 16:51

Románia támogatja Georgia európai integrációs törekvéseit, és azt reméli, hogy ebben előrelépés történhet az Európai Tanács decemberi ülésén – mutatott rá Nicolae Ciuca, a kétkamarás román parlament szenátusának elnöke hétfőn Bukarestben, miután tárgyalt Salva Papuasvilivel, a georgiai parlament elnökével.

Közös sajtótájékoztatójukon az Agerpres hírügynökség szerint Ciuca felidézte, hogy Románia elsőként ratifikálta a Georgia és az Európai Unió között 2014-ben kötött társulási megállapodást, a mostani házelnöki találkozón pedig megújították a két parlament közös nyilatkozatát, amelyben elkötelezik magukat a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett.

Ciuca hangsúlyozta: országaik együttműködése a kereskedelmi kapcsolatok mellett fontos energiabiztonsági projekttel bővült, arra utalva, hogy Georgián halad keresztül az a Kaszpi-térséget Románián és Magyarországon keresztül az EU-val összekötő, villamos energiát szállító vezeték, amelynek megépítéséről decemberi csúcstalálkozójukon állapodtak meg Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői.

Papuasvili a sajtótájékoztatón országa háláját fejezte ki Romániának, amiért kiállt Georgia szuverenitása és területi integritása mellett, és támogatja csatlakozását az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

„Románia eddig is vezető szerepet játszott Georgia európai jövőjének támogatásában, és a továbbiakban is az Ukrajnának és a Moldovai Köztársaságnak nyújtott segítséghez hasonló, magas fokú támogatásában reménykedünk” – idézte a georgiai házelnököt az Agerpres.

Georgia 2014-ben Ukrajnával és Moldovával egyszerre írta alá az EU-val kötött társulási megállapodást, de – az utóbbi kettővel ellentétben – még nem kapta meg a tagjelölti státust.

Írta a Magyar Hírlap