Félbeszakadt hétvége Nyirádon: Benyó Máté 2023 ralikrosszbajnoka

Félbeszakadt hétvége Nyirádon: Benyó Máté 2023 ralikrosszbajnoka

Mivel a szeptember eleji, Kakucsra időzített versenyt törölték, több mint két hónappal az előző nyirádi forduló után ugyanezen a pályán folytatódott a Ralikrossz Országos Bajnokság. A zónafordulóra rengeteg külföldi nevező érkezett a nemzetközi kategóriákba – még litván, holland és belga versenyző is rajthoz állt –, aminek eredménye a legtöbb osztályban az év legnagyobb és legerősebb mezőnye lett.

A SuperCarban 11 versenyző állt rajthoz, köztük öt külföldi. Ez sem ijesztette meg a hazai terepet idén uraló Benyó Mátét, aki rögtön megnyerte az első kvalifikációs futamot, mielőtt két külföldi szerzett részsikert, a cseh Eb-szereplő Aleš Fučík, valamint a szlovák Miroslav Pospíchal, aki az STC +2000-ből lehet ismerős.

A nyirádi murva már a harmadik előfutamon sártengerré változott az eső miatt, a helyzet pedig annyira romlott, hogy a folytatást lefújták valamennyi kategóriában: sem elődöntőket, sem döntőket nem tartottak, a végeredményt pedig a három előfutam alapján hirdették ki. Így szerezte meg ötből negyedik győzelmét Benyó Máté, lett második az osztrák Alois Höller, harmadik pedig Pospíchal.

A magyarok közül a második legjobb az ötödikként értékelt Mózer Attila lett. Az Európa-bajnokság ötödik helyezettjét, Kárai Tamást Q3-ban történt kiesésével csak nyolcadikként értékelték az összesítésben. Benyó akkora pontelőnyre tett szert vele szemben, hogy már a máriapócsi szezonzáró előtt, egy eredmény mínuszolását számításba véve bajnok lett.

A Super1600 úgy tett ki 12 főt, hogy eddig idén legfeljebb négy autóból állt a mezőny. A kategória korábbi bajnoka, Körmöczi Balázs is rajthoz állt, az összes futamot behúzva nyerte fordulót a litván Rytis Gurklys előtt – mögöttük öt cseh következett.

Az STC kategóriákban szintén nagy volt a létszám. A +2000 győztese Lukasz Zoll lett, annak ellenére, hogy nem nyert futamot, Vámosi Tibor második helyet hozott a hazaiaknak. A -2000-ben Roman Častoral negyedszer indult és negyedszer győzött idén, fő bajnoki üldözője, Held Zoltán ötödik helyen zárt legjobb magyarként. Az STC -1600-ban Siebel Balázs második helyet hozott a cseh Marek Mičík mögött, a 18 induló között Nyirádon éppen a bajnoki éllovas Bütösi Balázs nem szerepelt.

További győztesek: Csuti Kristóf (Hankook Cross Car Kupa), Szabó Bulcsú (Magyar Kupa), Várkonyi Bence (MX5 Kupa), Pintér Zsombor (Hankook Racer Cup), Kailbach Gergely (Astra Kupa), Szabó Bence (Junior Kupa).

formula.hu