Világ: Koszovói lövöldözés: Harminc fegyveres barikádozta el magát egy kolostorban

Világ: Koszovói lövöldözés: Harminc fegyveres barikádozta el magát egy kolostorban

Az egyházi épület nem messze van onnan, ahol éjszaka ismeretlen fegyveresek megöltek egy koszovói rendőrt.

Helyszíni jelentések szerint egy kolostorban barikádozhatták el magukat azok a fegyveresek, akik koszovói rendőrökre támadtak az éjjel Mitrovicában.

A rendőrökre vasárnap hajnalban támadtak rá, amikor észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor intézkedni akartak, ismeretlenek lőni kezdtek rájuk, a tűzharcban két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe. A lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek, és maszkot viselnek.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök mindketten nyilatkozatot adtak ki, melyben szerb bűnbandákat gyanúsítanak a lövöldözéssel.

Vasárnap dél körül már arról érkeztek hírek, hogy legalább harminc fegyveres hatolt be egy kolostorba a koszovói Banjska település közelében. A BBC-nek a szerb ortodox egyház megerősítette, hogy fegyveresek rohamozták meg a kolostort, ahol éppen szerb zarándokok vendégeskednek.

A kolostort körbevették a biztonsági eről, Albin Kurti koszovói miniszterelnök felszólította a csoportot, hogy adják meg magukat, de arról egyelőre nincs hír, hogy ez megtörtént volna.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat.

A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Az összecsapásokban 27 magyar KFOR-katona is megsérült, közülük kettőnek a lábát is amputálni kellett.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(Címlapképünk májusban készült Mitrovicában.)

HVG