Világ: Franciaország visszahívja diplomatáit és katonáit Nigerből

Világ: Franciaország visszahívja diplomatáit és katonáit Nigerből

Emmanuel Macron elnök szerint Franciaország „nem lesz a puccsisták túsza”.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Franciaország a puccsot követően visszahívja nagykövetét és megszünteti a katonai együttműködést Nigerrel – írta a BBC.

„A következő órákban nagykövetünk és több diplomata visszatér Franciaországba” – mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy a katonai együttműködésnek is „vége”, és a francia csapatok „a következő hónapokban” távoznak. Nigerben mintegy 1500 francia katona tartózkodik.

Július 26-án egy katonai junta elfoglalta Nigert, és leváltotta Mohamed Bazoum elnököt. A puccsot a francia jelenlét elleni tüntetések követték.

A francia elnök továbbra is az ország „egyetlen legitim vezetőjének” tekinti a puccsisták által jelenleg fogva tartott Bazoumot, és tájékoztatta őt döntéséről. A leváltott elnököt „túsznak” nevezte, aki azért került a puccs célkeresztjébe, mert bátor reformokat hajtott végre.

A puccs után Niger katonai vezetői közölték Sylvain Itte francia nagykövettel, hogy el kell hagynia az országot. A francia kormány azonban az ultimátum lejárta után sem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak és nem volt hajlandó legitimnek elismerni a katonai rendszert.

A döntés nagy csapást mér Franciaország terrorizmusellenes műveleteire a Száhel-övezetben, és a francia befolyásra a régióban. Macron azonban kijelentette, hogy Franciaország „nem lesz a puccsisták túsza”.

HVG