Tech: Megérkeztek az első fotók a Bennu aszteroida mintáival földet ért űrkapszuláról

Tech: Megérkeztek az első fotók a Bennu aszteroida mintáival földet ért űrkapszuláról

A minta nem sokkal nagyobb, mint egy „kifejlett hörcsög”, de a Naprendszer keletkezésének titkairól is árulkodhat.

Helikopterrel a közeli katonai bázis ideiglenes „tiszta szobájába” szállították az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidamintát – írta a BBC.

A szonda vasárnap ért földet Utah állam területén, a NASA amerikai űrkutatási hivatal élő közvetítésben mutatta, ahogy az ejtőernyők fékezte kapszula földet ér a sivatagban, benne mintegy 250 grammnyi kőzetmintával, amelyet 2020 októberében gyűjtött be az OSIRIS-Rex a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű, Bennu aszteroidán.

© MTI/AP pool/Rick Bowmer

A 250 gramm elsőre talán nem tűnik soknak – az egyik kutató úgy jellemezte, hogy akkora, mint egy kifejlett hörcsög – de a vizsgálatoknak tökéletesen megfelel. A mintákat a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre. A NASA nemcsak a Bennu aszteroidáról szeretne többet megtudni, hanem reményeik szerint a naprendszer és az élet keletkezésének rejtélyeire is választ kaphatnak majd.

© MTI/AP pool/Rick Bowmer

A Bennu egy Földre potenciálisan veszélyes aszteroida. A Napot átlagosan 1,2 év alatt kerüli meg, de úgy, hogy közben kétszer is metszi a Föld Nap körüli pályáját. Ahogy azt korábban is írtuk, ez önmagában még nem jelent veszélyt, ám a számítások szerint 2182. szeptember 24-én 1:2700-hoz lesz az esélye annak, hogy becsapódik a Földbe.

A nagyjából 300 méter átmérőjű, felhőkarcoló méretű aszteroida jókora krátert hagyna maga után, 900 km-es körzetben pedig mindent elpusztítana. Emiatt a NASA úgy döntött: megpróbálja eltéríteni a pályájáról.

© MTI/EPA/NASA/Keegan Barber

Az OSIRIS-REx több felvételt is elküldött a Földre az égitestről, amiről az is kiderült, hogy víz van a felszínén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG