Merész javaslattal állt elő Lavrov

Merész javaslattal állt elő Lavrov

MH/MTI
2023. szeptember 24. vasárnap. 21:21

A nyugati szövetségesek többször is azzal vádolták Moszkvát, hogy több millió tonna gabonát rejteget az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és hogy súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, különösen az afrikai kontinensen.

Mivel az Európai Bizottság több tízmilliárd dollárt pazarol Ukrajnára (… ), megveheti azt a gabonát, amelyet Ukrajna el akar adni, az uniós országok pedig versenyképességi okokból nem akarnak [megvenni], és Afrikába küldheti azt– mondta Lavrov az ENSZ-közgyűlésben.

Az orosz csúcsdiplomata szerint az ukrán mezőgazdasági terményeket “bőségesen szállítják az európai országoknak”, de sokan közülük nem akarják megvenni, mert “saját gazdáik vannak, és nem akarják, hogy ők a verseny miatt tönkremenjenek”.

Megkérdőjelezte a tavalyi gabonaegyezmény integritását is, rámutatva az ENSZ-ben elmondott beszédében, hogy a megállapodás keretében szállított gabonának mindössze 3 százaléka jutott el Afrika legszegényebb országaiba.

Lavrov emellett elmondta, hogy 2022 óta mintegy 260 ezer tonna orosz műtrágyát blokkoltak az EU kikötőiben, és Moszkva kész ingyen leszállítani ezt a mennyiséget az afrikai országoknak.

Az orosz műtrágya vált döntő pontjává az Oroszország és Ukrajna között tavaly megkötött, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött fekete-tengeri gabonaegyezmény újraindításáról szóló tárgyalásoknak. Az alku célja az volt, hogy Ukrajna a kikötőiből gabonát exportálhasson Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika országaiba, cserébe az orosz mezőgazdasági exportot akadályozó nyugati szankciók feloldásáért.

Moszkva azonban júliusban visszalépett a megállapodástól, mondván, hogy a Nyugat továbbra is lehetetlenné teszi Oroszország számára az élelmiszer- és műtrágyaszállítást.

Lavrov elmondta, hogy Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes jelenleg az ENSZ képviselőivel tárgyalja az egyezménnyel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket. Hangsúlyozta azt is, hogy a nyugati államok félrevezetik Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt azt állítva, hogy a gabonaegyezmény hamarosan újraindul.

A miniszter szerint az alku akkor folytatódhat, ha Oroszország mezőgazdasági exportjával kapcsolatos követeléseit teljesítik.

Írta a Magyar Hírlap